
Prevederea incriminată din Legea 221/2009 spune că: Orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instanţei de judecată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despăgubirilor se va ţine seama şi de măsurile reparatorii deja acordate persoanelor în cauză, în temeiul Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 214/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 568/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
Tot joi, Curtea Constituţională s-a pronunţat şi asupra sesizării Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea OUG 62/2010, care limitează cuantumul despăgubirilor acordate în instanţe foştilor deţinuţi politici din perioada regimului comunist. Primul dintre ele este cel care prevede limitarea cuantumului despăgubirilor “pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare” la maximum 10.000 de euro pentru cel condamnat, la 5.000 de euro pentru rudele sale de gradul I şi maximum 2.500 de euro pentru rudele sale de gradul II. Decizia Curţii Constituţionale este aşteptată de către instanţele judecătoreşti, întrucât pe rolul lor sunt înregistrate solicitări de despăgubiri din partea foştilor deţinuţi sau a rudelor acestora.
0 comentariu
In ideia >> Pentru patrie
ba cum sa ia aia 80 la suta ma da ce sintem tara africana?huuo nenorocitilor cica nus bani de pensii cine aproba la puscarie