Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CCR a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea legii câinilor fără stăpân. Băsescu a promulgat legea

CCR a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea legii câinilor fără stăpân. Băsescu a promulgat legea

scris de L.M.
5 afisari

UPDATE, ora 16,40 – Traian Băsescu a semnat miercuri, 25 septembrie a.c., Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Curtea Constituţională a respins miercuri sesizarea privind neconstituţionalitatea legii câinilor fără stăpân.

CCR a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea legii câinilor fără stăpân

CCR a respins sesizarea privind neconstituţionalitatea legii câinilor fără stăpân

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că CCR a apreciat că legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară. „Noi am apreciat că articolul 1 alineatul 8, care a fost declarat neconstituţional data trecută, a fost pus de acord cu decizia CCR, deci acum eutanasierea nu mai este o măsură lăsată la îndemâna exclusivă a autorităţilor locale, legea spune în ce condiţii se poate ajunge la eutanasiere, e ultima măsură şi o măsură extremă”, a adăugat Zegrean, citat de Mediafax.

Curtea Constituţională a luat în discuţie miercuri sesizarea în cazul legii privind câinii fără stăpân, care prevede eutanasierea în termen de 14 zile lucrătoare a câinilor comunitari ce nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 10 septembrie, Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu excepţia UDMR, a atacat la Curtea Constituţională legea prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor.

Cei 30 de parlamentari susţin, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că actul normativ nu conduce la împiedicarea înmulţirii şi proliferării câinilor fără stăpân, ci traumatizează societatea civilă, „demers care nu este de natură a traduce drepturile fundamentale ale omului în România”.

Semnatarii invocau decizia anterioară a Curţii, potrivit căreia legiuitorul era obligat să stabilească o ordine de prioritate cu privire la soluţiile privind gestionarea câinilor fără stăpân, judecătorii constituţionali apreciind că soluţia eutanasierii câinilor fără stăpân poate fi aplicată doar în ultimă instanţă, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate în mod corespunzător dar nu şi-au atins scopul de a limita sau eradica acest fenomen.

Contestatarii făceau, de asemenea, referire la aceeaşi decizie a Curţii, care statua că prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate legiuitorul a adus atingere în final demnităţii umane, valoare supremă prevăzută în Constituţie: „Demnitatea umană, sub aspect constituţional, presupune două dimensiuni inerente, respectiv relaţiile dintre oameni (…) precum şi relaţia omului cu mediul înconjurător, inclusiv cu lumea animală, ceea ce implică, în privinţa animalelor, responsabilitatea morală a omului de a îngriji aceste fiinţe într-un mod de natură a ilustra nivelul de civilizaţie atins”.

„Raportat la legea criticată, Curtea a stabilit că legiuitorul trebuie să legifereze calitativ şi previzibil, aplicarea eutanasierii câinilor fără stăpân fiind permisă sub aspect constituţional exclusiv ca ultim resort, respectiv numai atunci când toate celelalte soluţii au fost aplicate corespunzător de către autorităţile locale, însă nu şi-au atins scopul de a limita sau de a eradica fenomenul câinilor fără stăpân„, se arăta în documentul transmis CC.

Potrivit contestatarilor, metodele de gestionare a câinilor prin eutanasiere sau încarcerare permanentă în adăposturi sunt dezavuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care a concluzionat că unica soluţie pentru controlul populaţiei canine este sterilizarea, şi nu „programele de eutanasiere care sunt atât ineficiente, cât şi costisitoare”.

10 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 25-09-2013 - 14:10

Corect !

Deocamdata lucrurile merg bine in sensul RAZBUNARII lui IONUT si a zecilor de mii de romani care au fost muscati de maidanezi.Este o lege PERFECT DEMOCRATICA, ce va face curatenie intr-o tara bolnava precum Romania. Ma uit la televiziuni si vad acea demonstratie comica cu acei derbedei care – CICA – manifesteaza pentru maidanezi. Si cine sunt in fruntea acestor debili mintali? Pai, cine altii decit cei „mai” reprezentativi romani pe care-i avem la ora actuala : VeCe Tudor, (hoasca) Paula Iacob si nemernicul de Marinescu. O bruneta, intinsa pe jos ameninta cu : „nimeni nu o sa va mai aleaga pentru ca” … auziti ce comicarie: „suntem multi!” Ii raspund cu o exceptionala expresie huhuciuiasca : sictir! Apoi, mister rudote, VeCe Tudor, cea mai mare spurcaciune a neamului romanesc, inca in viata, BLESTEAMA pe romani PINA A LA 7-A SPITA. Apoi, mai vine si madam Anghel, invatatoarea platita de Antena 3 sa simuleze o greva a foamei, dupa care a ajuns senatoare sa ciordeasca faxuri, printere, calculatoare si ce a mai gasit prin birouri. Si, maciuca ultima a aparut CeTe Popescu, care se da la Zegrean de la CCR, dupa care, a inceput s-o mai inmoaie fara sa se declare pro sau contra unei taberre. El, CTEP-eul s-a axat pe Zegrean. Curat LASH !

Exceptionala demonstratia de ieri a domnului Seran, care l-a facut „muci” pe Batca !, sau, hai sa fim politicosi, l-a facut KeO!

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 25-09-2013 - 14:24

Rrvin cu mea culpa:

… pina la urma, CTP a declarat CLAR ca este PENTRU EUTANASIERE.

Acum vorbeste din nou madam Anghel, care, inloc sa vorbeasca despre maidanezi, se da, precum i-a diktat Varanul antenelor : sho pe Basescu ! De tot ce e rau in Romania e de vina Basescu ! Pai, cum altfel? … Madam Anghel, cu un nod in git, spune ca : „abia mai pot sa vorbesc”, dupa care uita de maidanezi si se concentreaza pe … pe ce altceva decit : pdl-ul !

Televiziunile se intorc in strada la „demonstranti” si ne vorbeste o blonda super de superba, cu ochelari de soare pe nas, si fara nimic in cap ! Madama e tipul de tzoapa romaneasca: frumoasa de pute, si proasta de nu incape ! O iubitoare de maidanezi, tipic tzatza, isi acopera fatza si urla la un megafon! Ea nu are curajul sa-si arate … mecla ! De ce? Pentru ca are cont pe feisbuc si va fi luata la huooo? S-ar (f)putea!

Noroc tot cu … Gigi Becali !, despre care erteveul anunta precum otv-ul pe vremuri, ca va veni cu niste INFORMATII, cum altfel, exclusive! Si uite-asa chestia cu maidanezii se raceste si viata isi urmeaza cursul ei normal. Hai nea Gigi ! Apropou, daca nea Gigi vrea la munca pentru ca sa-si scurteze pedeapsa, ar trebui sa fie angajat ca hingher. El a declarat in direct ca e gata sa omoare toti ciinii din Bucuresti fara eutanasiere ci mai „crestineste”, adica cu ? … FURCA ! Hai nea Gi-gi, hai nea Gi-gi !

urbos 26-09-2013 - 03:54

Labagiule, de tot ce e in tara aste e de vina lepra careia ii lingi hemoroizii. Da, de tot ce se intampla e de vina Basescu, asa cum era si Ceausescu. Nu e el singur de vina, mai sint si altii, multi, dar el e de vina pentru tot.
Acuma mars langa scarba aia de ma-ta probabil cu slapii ei imputiti pe cruce.

mircea 25-09-2013 - 15:44

poate nu stiati ca din amorul dintre Paula si Visinieevschi a rezultat uN-nUL un intelectual de calitate ca tov Zegrean care a fost muscat de o oaie de coaie si s-a sterilizat sa nu mai faca intelectuli idioti care nu vor sa vorbeste cu maidanezii,

UnUL 25-09-2013 - 16:53

Mirciulică, puiu mic, cum îţi spuneam şi pe celălalt forum, ai şi tu două obsesii – Dl Băsescu şi eu – cu care ieşi pe interval cu, sau mai ales fără nicio legătură cu nimic. Este evident că ai nevoie de un consult la un psihiatru bun, până boala ta mintală nu se cronicizează.

UnUL 25-09-2013 - 16:55

P.S. În ceea ce priveşte „vorbitul cu maidanezii”, tu eşti cel mai calificat pentru asta : de la maidanez la maidanez.

Om 25-09-2013 - 15:36

Problema este deja clara, dupa saptamani de nebunie pro si contra maidanezilor. Ne-a luminat KUKY BARBUCEANU un presedinte de ONG, la realitatea TV la ora de maxima audienta: numai 2 ONG-uri primesc bani de la autoritatile romane iar restul sunt finantati din donatii din afara tarii. Deci pentru acesti bani , milioane de euro pe an trebuie sa existe caini vagabonzi. Hotararea CC este corecta.

UnUL 25-09-2013 - 19:41

Sper că acum vor înceta discuţiile sterile şi inutile. Legea a fost declarată constituţională şi promulgată şi de preşedinte, aşa că poate să înceapă să îşi facă efectele. Câinii trebuie strânşi de urgenţă de pe străzi, câinii bolnavi şi cei agresivi – care reprezintă un mare pericol – trebuie eutanasiaţi de urgenţă. Pentru ceilalţi sper că se vor găsi soluţii mai „umane” – ţinerea în adăposturi, în condiţii civilizate şi, îndeosebi, adopţiile. Ar fi suficient ca 60 de mii din cei 1 milion 800 de mii de Bucureşteni să adopte un câine şi problema se poate rezolva. Dar câinii nu mai au ce căuta pe străzi.

Camelian Propinatiu 26-09-2013 - 08:38

Iubitorii doar de animale care lovesc orbeste in familia copilului sfârtecat de câini ignora ca-si incarca pentru cei apropiati karma, in perspectiva unor nenorociri prevazute deja de televiziuni, cum ar fi Marele Cutremur Catastrofal sau Asteroidul. De fapt, ne agitam degeaba. Maidanezul este indestructibil. Maidanezul este brandul Epocii noastre: http://www.scribd.com/doc/91082233/Camelian-Propinatiu-Muscatura

jan dinu 26-09-2013 - 08:53

D-le ,am sa-mi pun timpul la dispozitie shi sa citesc toata – Muscatura – !
Sper ca merita . Astazi suntem aproape – sedushi -de taclale …la toate
nivelele pina cind vom intra in infundatura shi nu ne mai dorim nimic .
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult