Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CCR: Contestațiile lui Funar privind ofițerii acoperiți au fost respinse

CCR: Contestațiile lui Funar privind ofițerii acoperiți au fost respinse

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, 22 octombrie, drept inadmisibilă, cu unanimitate de voturi, contestația lui Gheorghe Funar prin care acesta cerea să se verifice dacă au fost sau există ofițeri acoperiți printre candidații la Președinție.

CCR: Contestațiile lui Funar privind ofițerii acoperiți au fost respinse (foto:epchtimes-romania.com)

CCR: Contestațiile lui Funar privind ofițerii acoperiți au fost respinse (foto:epchtimes-romania.com)

CCR a dezbătut miercuri, 22 octombrie, contestația lui Gheorghe Funar cu privire la încălcarea prevederilor art.1 alin. 5, art.16 alin.1, 2, 3 și 4, art.31 alin.1, art. 37 alin.1 și art. 40 alin. 3 din Constituția României, ale Legii 80/1995 și ale Legii 1/1998 de către Kelemen Hunor, Zsolt Szilagyi, Klaus Iohannis, Teodor Meleșcanu, Victor Ponta, Monica Macovei și Călin Popescu Tăriceanu, candidați la funcția de președinte al României. Judecătorii au apreciat că solicitarea lui Funar depășește competențele CCR.

Funar a declarase marți, 21 octombrie, că deține informații potrivit cărora Victor Ponta și alți șase candidați la prezidențiale ar fi ofițeri activi, ceea ce ar contraveni legilor în vigoare. „Am depus o sesizare la Curtea Constituțională a României, solicitându-le judecătorilor să verifice și să constate că sunt încălcate prevederile Constituției României și a două legi speciale, una din 1995, alta din 1998, cu privire la cadrele militare, respectiv la ofițerii acoperiți. Am pornit de la faptul că sunt încălcate multe prevederi ale Constituției României, de exemplu articolul 31, al. 1, care precizează un drept fundamental al cetățeanului de a avea acces la orice informație de interes public. Ce s-a întâmplat la noi și de ce am ajuns în această situație stupidă și incredibilă: Victor Viorel Ponta, în calitate de prim-ministru, a dat anul trecut o hotărâre de guvern prin care să introducă în categoria datelor strict secrete informațiile referitoare la ofițerii acoperiți și în felul acesta el să poată candida la funcția de președinte al României”, a susținut Funar, potrivit Agerpres.

Informațiile prezentate de Funar ar aratǎ Victor Ponta „este ofițer activ și în prezent”. „Nu are voie să fie nici într-un partid politic, nici membru în parlament și nici candidat la funcția de președinte, legea îi interzice să candideze. În baza acelei HG s-a făcut un paravan și după el au mai intrat încă cel puțin șase alți ofițeri activi sau în rezervă, care sunt în cursa prezidențială”, a mai afirmat Gheorghe Funar. El a mai spus că a cerut CCR să le impună tuturor celor 14 candidați la Președinție să dea declarații pe proprie răspundere dacă au fost sau mai sunt ofițeri acoperiți.

CCR a respins, pe 17 octombrie, cu majoritate de voturi, contestația privind legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale depusă în cazul „ofițerului acoperit” tot de Gheorghe Funar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult