Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CCR discută proiectul legii de revizuire a Constituţiei

CCR discută proiectul legii de revizuire a Constituţiei

scris de M.A.
1 afisari

Curtea Constituţională a României (CCR) se reuneşte joi pentru a discuta proiectul legii de revizuire a Constituţiei transmis de preşedintele Traian Băsescu.

curtea-constitutionala

Curtea Constitutionala

Şeful statului a trimis în 9 iunie CCR proiectul de lege pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, proiectul a fost transmis împreună cu avizul Consiliului Legislativ. Ulterior, proiectul de revizuire, însoţit de avizul Consiliului Legislativ şi de decizia CCR, va fi înaintat Parlamentului, în vederea dezbaterii şi supunerii spre aprobare. Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la CCR, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea, transmite Agerpres.

La primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, preşedintele Curţii numeşte un judecător-raportor şi stabileşte termenul de judecată. CCR se pronunţă asupra proiectului cu votul a două treimi din numărul judecătorilor şi decizia Curţii se comunică iniţiatorului ori, după caz, reprezentantului acestuia. Proiectul de lege sau propunerea legislativă se prezintă apoi Parlamentului, numai împreună cu decizia Curţii Constituţionale, mai prevede legea menţionată. De asemenea, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Curtea Constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, tot cu votul a două treimi din numărul judecătorilor. Decizia prin care se constată că nu au fost respectate dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaţilor şi Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituţiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curţii Constituţionale.

AMR reacţionează

Asociaţia Magistraţilor spune că, deşi puterea judecătorească nu este indicată ca o componentă a puterilor în stat, proiectele Guvernului şi Preşedinţiei de revizuire a Consituţiei îi aduc grave îngrădiri, transformând independenţa într-un simplu termen sinonim cu subordonarea şi controlul politic. Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) explică derapajele de la normele constituţionale prin propunerile Preşedinţiei şi Executivului.

De exemplu, AMR afirmă că propunerea unui număr atât de mare din rândul societăţii civile (şase faţă de doi cât prevede actuala reglementare constituţională-n.r.) în structura Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o diformitate de reglementare în privinţa puterii judecătoreşti, din moment ce nicio altă putere în stat nu include în structura ei reprezentanţi ai societăţii civile, ci ele se conduc autonom, organele lor de conducere fiind selectate din rândul propriilor membri, iar raporturile cu celelalte puteri includ reguli constituţionale exprese.

Totodată, AMR subliniază că prezumţia caracterului licit al dobândirii bunurilor este un efect logic şi un corolar al prezumţiei de nevinovăţie, consacrată tot printr-o normă de rang constituţional. Aşadar, modificarea preconizată relativizează prezumţia de nevinovăţie şi o goleşte de conţinut, relativizând în acelaşi timp şi principiul constituţional al garantării dreptului de proprietate privată, ca drept fundamental.

În urma unei solicitări a agenţiei MEDIAFAX privind modificările aduse Constituţiei, AMR a transmis, miercuri seara, un punct de vedere „vizând neconformitatea proiectului de revizuire a Constituţiei cu limitele de revizuire a Legii fundamentale stabilite prin articolul 152 din Constituţie”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult