Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei “Superimunitatea” parlamentarilor din Codul Penal, declarată neconstituțională

“Superimunitatea” parlamentarilor din Codul Penal, declarată neconstituțională

scris de C.S.
1 afisari

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat drept neconstituționale modificările aduse noului Cod Penal. Judecătorii CCR au luat această decizie în urma sesizărilor făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și PDL.

Modificările aduse Codului Penal, declarate neconstituționale de CCR.

Potrivit CCR, modificările aduse Codului Penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane „sunt deasupra legii”, neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept.

Prin modificarea legii, în sensul că sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, dar şi prin schimbările aduse la conflictul de interese, „s-ar putea desprinde concluzia că toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal şi art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infracţiunii de conflict de interese prevăzută în art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputând fi cercetate şi pedepsite pentru săvârşirea unor infracţiuni de serviciu sau de corupţie, fapt care ar fi incompatibil cu funcţionarea statului de drept”.

Conform deciziei ICCJ de sesizare a CCR, diferenţa de tratament juridic instituită prin modificările Codului penal nu are o „justificare obiectivă şi rezonabilă”, în condiţiile în care conduce la „excluderea incidenţei unor norme de incriminare în cazul unor categorii de persoane aflate în aceeaşi situaţie cu persoanele cărora normele de incriminare le sunt aplicabile”.

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale a fost luată de Secţiile Unite ale instanţei supreme, la două zile după adoptarea modificărilor de către Camera Deputaţilor.

9 comentarii

urbos 15-01-2014 - 13:36

CCR are ceva de zis despre singura scursura din tara asta care e deasupra legii, printr-o ilegala imunitate absoluta, inventata de o javra aflata acum chiar la CCR, sluga ordinara Morar?

Mircea 15-01-2014 - 14:01

CCR a zis asta de mult. Mai pune mina pe carte dar nu pe alea de poker, scursura ordinara.
Drepti ! Culcat !

urbos 15-01-2014 - 14:05

Ce-a zis ma scarba?

pathfinder 15-01-2014 - 14:09

A zis ca esti prost.
Dar nu te-ai prins!

UnUL 15-01-2014 - 14:29

Ăsta e un truism, domnule Pathfinder.

UnUL 17-01-2014 - 21:34

Justiția este sau nu sub control politic? Lămuriți-vă în 10 pași!
Autor: Silviu Sergiu

…. Cei care stau deoparte, care nu înțeleg cât de important este să sprijini o justiție independentă, sau nu vor să o facă, ar trebui să înțeleagă că, dacă vor rămâne liberi, procurorii și judecătorii vor ajunge în cele din urmă și la corupții care astăzi se bat cu pumnul în piept că apară statul de drept, când de fapt ei urmăresc doar înlăturarea guvernanților actuali, pentru a le lua locul rapid și a fura în liniște. Toți acești oameni, de care depinde anul acesta, soarta României pe termen mediu și lung, ar trebui să înțeleagă importanța momentului și să încerce să-și răspundă la câteva întrebări, pentru a vedea dacă merită sau nu să susțină Justiția.
1. De ce ar răspunde Justiția la comenzile lui Traian Băsescu, în condițiile în care mandatul său de președinte se apropie de final și, până în acest moment, șeful statului nu are un succesor cu șanse la victorie în alegerile prezidențiale, care să conserve puterea?
2. Dacă Justiția nu este liberă, dacă are o agendă politică, nu ar fi firesc ca procurorii și magistrații să se reorienteze către actuala majoritate a USL?
3. Nu ar trebui să se întâmple același lucru cu serviciile secrete, cu SRI-ul care are un rol important în demascarea unor cazuri de înaltă corupție, ce sunt anchetate ulterior de procurori?
4. Victoria Nuland, emisarul SUA venit la București, s-a arătat nedumerită de faptul că românii nu ies în stradă să apere Justiția. Nu înseamnă asta că Statele Unite consideră că actuala putere politică este abuzivă în relația cu Justiția și ar trebui sprijinită de către cetățeni?
5. Dacă Antena 3 apără o cauză legitimă, respectiv ”eliberarea Justiției de sub dictatorul Traian Băsescu”, de ce nu a fost invitată la întâlnirea cu Victoria Nuland? SUA au susținut întotdeauna că susțin statul de drept, că susțin o justiție independentă.
6. De ce s-a întâlnit emisarul american doar cu ONG-iștii, jurnaliștii, procurorii pe care Antena 3 îi cataloghează băsiști?
7. De ce Curtea Constituțională a României, a declarat, în unanimitate, neconstituționale modificările aduse Codului Penal de majoritatea USL din Camera Deputaților, în ”Marțea Neagră”. În componența Curții Constituționale au intrat recent judecători numiți de actuala putere politică: Mona Pivniceru, Toni Greblă. Dacă proiectul de modificare a Codului Penal nu este contestabil, de ce nu au putut judecătorii CCR proveniți din rândurile USL să o susțină? Au devenit băsiști peste noapte?
8. De ce Socialiștii Europeni, partenerii PSD și ai premierului Ponta, critică vehement modificările legislative ale actualei puteri menite a subordona Justiția?
9. De ce l-am crede pe Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică și Mircea Badea, și nu pe Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, sau Gabriel Liiceanu?
10. De ce în raportul Comisiei Europene referitor la Justiția din Românie, dat publicității la începutul anului 2013, Antena 3 a fost menționată printre ”mijloace de informare în masă, care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar”?

Virgiliu Soare 15-01-2014 - 16:00

Acesta este un motiv suficient pentru (auto)dizolvarea parlamentului! Daca este onoare. Dar cum aceasta nu are acces aici, trebuie incepute demersurile legale pentru dizolvarea acestuia si de organizare a alegerilor anticipate. Nu avem nevoie de cei care vor sa intoarca lucrurile spre anii 1990, cand a fost fieful huzurului banditilor in Parlament!

jan dinu 15-01-2014 - 23:02

—– EMINESCU 15 ianuarie ,fie slavit shi pomenit —– !!!
JD-USA

ancuta 15-01-2014 - 23:19

merci Jane!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult