CCR: Senatul poate verifica abuzurile procurorilor la referendum | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CCR: Senatul poate verifica abuzurile procurorilor privind referendumul

CCR: Senatul poate verifica abuzurile procurorilor privind referendumul

scris de M.A.
2 afisari

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că este constituţională Hotărârea Senatului de înfiinţare a comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în activităţile desfăşurate de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie.

CCR: Senatul poate verifica abuzurile procurorilor privind referendumul

CCR: Senatul poate verifica abuzurile procurorilor privind referendumul

Curtea a respins sesizarea PDL privind neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr. 38 din 8 octombrie de înfiinţare a comisiei de anchetă. Judecătorii au apreciat că înfiinţarea acestei comisii nu încalcă Legea Fundamentală deoarece nu are ca scop chemarea procurorilor în faţa Legislativului sau controlul activităţii acestora, ci verificarea abuzurilor reclamate la Parlament în legătură că anchetele privind referendumul, transmite Agerpres.

În data de 8 octombrie, liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu, anunţa că PDL va ataca la CCR decizia Senatului. Senatul a adoptat atunci, cu 59 de voturi pentru şi trei abţineri, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei de analiză privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Comisia ar fi trebuit să fie formată din 11 membri, dar grupul PDL a decis să nu desemneze niciun senator şi s-a retras de la vot.

Potrivit solicitării de înfiinţare, această comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci urmăreşte să verifice sesizările cetăţenilor şi autenticitatea lor, să ia în considerare „posibilele fapte ilicite” ale procurorilor şi să facă lumină în această chestiune prin audierea cât mai multor votanţi nemulţumiţi de modul cum au fost făcute cercetările de către poliţie, DNA şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Constatările, concluziile şi propunerile comisiei trebuie să facă obiectul unui raport care va fi depus la Biroul Permanent până la data de 15 noiembrie 2012.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult