Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ce a declarat Kovesi la bilanţul DNA

Ce a declarat Kovesi la bilanţul DNA

scris de A.B.
63 afisari

Eforturile sistemului de justiție trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional pentru a avea eficiență în combaterea corupției, a declarat joi procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

„Ne-am dorit și ne dorim să combatem corupția. Dar acest lucru nu este suficient. Eforturile sistemului de justiție trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional pentru a avea eficiență în a combate corupția. În România multă lume declară că susține lupta anticorupție. Dar am văzut cu toții cât de mult contează stabilitatea legislației. Cât de repede pot fi anulate eforturile și munca întregului sistem de justiție, nu doar a procurorilor din DNA”, a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

Ea a precizat că este un bilanț pe care îl prezintă atât invitaților cât și cetățenilor.

Șefa DNA a subliniat că rămâne valabil ceea ce a spus la bilanțul de anul trecut, respectiv că „este importantă această conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă corupția” și că procurorii au avut alături „cel mai important aliat: cetățenii României”.

„Vă reamintesc ce spuneam exact acum un an, la bilanț, despre munca noastră: ‘În această luptă, am avut alături de noi cel mai important aliat: cetățenii României. Fără ei, munca noastră nu ar fi fost posibilă. Sunt mii și mii de oameni care vor o societate clădită pe corectitudine și respect’. Vă mai spuneam că este importantă această conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă corupția, iar pentru a avea o Românie mai puțin coruptă, toți cei din această sală trebuie să dorim în continuare același lucru. Același lucru este valabil și astăzi”, a susținut Kovesi.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, joi, că au fost luate, în 2016, măsuri asiguratorii de 667 milioane euro, fiind o creștere cu 72% față de anul trecut.

„Recuperarea produselor infracțiunilor a fost o componentă importantă în anul 2016. Au fost luate măsuri asiguratorii de 667 milioane euro, o creștere substanțială, cu 72% față de anul trecut. De multe ori, în cauzele noastre sunt implicate persoane ce obțin profituri uriașe care achiziționează bunuri în alte țări sau deschid conturi bancare în alte jurisdicții. Nici un infractor nu trebuie să se simtă în siguranță, indiferent unde și-a ascuns banii”, a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

Ea a precizat că DNA a trimis peste 80 cereri de comisii rogatorii internaționale pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri.

„În acest fel, am reușit să sechestrăm două proprietăți în Franța de peste 3,5 milioane euro, iar în Spania am instituit sechestru pe două imobile de peste 500.000 euro. Am solicitat blocarea unor conturi în Cipru, Elveția și Germania”, a arătat șefa DNA.

Kovesi a adăugat că, în 2016, judecătorii au decis prin hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 226 milioane euro.

„Acești bani trebuie să intre efectiv în bugetul de stat”, a subliniat șefa DNA.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că legislația în domeniul justiției este adesea deficitară, subliniind că aceasta trebuie amendată, dar prin dezbateri și transparență decizională.

„Avem o legislație adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală sau legi de grațiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spațiul public, de transparență și responsabilitate în procesul de luare a deciziilor. Sunt aspecte de neignorat în România 2017”, a spus șeful statului la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.

El a subliniat că în astfel de cazuri este nevoie de consultare în Parlament și a specialiștilor din justiție.

„Aprecierea oportunității adoptării unor astfel de măsuri și intervenții trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în Parlament, după consultarea specialiștilor și preluarea expertizei din domeniu, dezbatere care să includă și punctul de vedere al minorității parlamentare, al opoziției. Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat să aplice astfel de măsuri.

De asemenea, șeful statului și-a exprimat încrederea că DNA și instituțiile din acest domeniu vor juca un rol activ în modificarea legislației, prin prisma pozițiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.

Președintele Iohannis a precizat că ireversibilitatea luptei anticorupție nu este una garantată, amintind de OUG 13.

„Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracțiunilor de corupție, ingerința factorului politic în actul de justiție, campaniile media duse la adresa unor magistrați sau instituții judiciare sunt doar câțiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România. Nefericita Ordonanță 13 din 2017 a fost abrogată, măsurile amenințătoare la adresa luptei anticorupție au fost retrase și sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată”, a spus el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult