Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ce amendă va primi Marcel Pavel pentru că a schimbat imnul pe Arena Naţională

Ce amendă va primi Marcel Pavel pentru că a schimbat imnul pe Arena Naţională

scris de L.M.
4 afisari

Legea prevede sancţiuni în cazul în care imnul naţional este cântat în altă formă şi după altă partitură decât cea conformă reglementărilor legale în vigoare.

Cântăreţul Marcel Pavel a explicat că a fost alegerea sa să cânte imnul astfel şi a discutat cu cei de la FRF în acest sens, aceştia fiind de acord cu opţiunea sa. Cântăreţul a precizat, pentru Mediafax, că timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute şi a fost chiar depăşit cu 10 secunde. Astfel, el a ales să cânte două strofe din imnul naţional, însă ultimele două versuri din cea de-a doua strofă – „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!” – au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă „Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!”, acestea constituind un refren. „A fost ca un îndemn pentru echipa naţională”, a spus Pavel privind reluarea celor două versuri, în locul celor din strofa a doua.

În plus, cântăreţul a considerat că celor de pe Arena Naţională le va fi mai uşor să cânte cu el două versuri pe care le-au auzit deja. „Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios. A fost alegerea mea, ca toţi suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat„, a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare. „N-a deranjat pe nimeni, decât presa (…). (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere.

Hotărârea de Guvern 1157/2001 prevede că intonarea imnului national cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege constituie contravenţie, sancţionându-se cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei. Aceeaşi HG prevede că, atât constatarea contravenţiei, cât şi aplicarea amenzii se fac „de către persoane împuternicite de ministrul Administraţiei Publice, de către prefect sau de împuterniciţii acestuia şi se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârşirea contravenţiei„.

4 comentarii

neacsum 07-09-2011 - 15:15

Marel Pavel nu poate fi amendat de nimeni. Hotararea de guvern nu i se poate aplica pentru ca el nu a cantat alte versuri sau alta melodie el a cantat melodia imnului si versurile din inm. Faptul ca a inversat ordinea versurilor nu constituie o contraventie.
De ce nu au amendat guvernantii pe cei care au prezentat alt imn spadasinelor romance pe podiul ? Noroc ca au avut ele prezenta de spirit si au amendat gestul prin plecarea de pe podium .
Dar Marcel pavel a canta melodia si versurile imnului. Nu le-a modificat, a gresit sau inversat oridine ?
La nici o ceremonie nu se canta imnul intreg. Uneii prezinta banda cu primele doua strofe , altii cu 4 , altii cu primele 3 apoi ultima strofa , nu exista o prevedere care sa spuna ce versuri trebuiesc cantate. Deci Marcel Pavel nu a incalcat nici o lege , nici o hotarare de guvern.
Este interpretabila ”uitarea ” unor versuri din strofa a doua , dar nu condamnabila. Legal nu i se poate imputa nimic. Sentimental sau profesionist da .. memoria slaba sau apartenenta politica sau proasta orientare. Si atat. Nici vorba de amanda .

Cercul 07-09-2011 - 15:31

Ei domnule Neacsu aici isi arata prostia crunta militienimea, prin aplicarea legii in voia lor. Ei impreuna cu aia costumati in negru(ca pretind o intelectualitate) sunt doar cainii tarii si atat. Iar cainele cand turbeaza, sau se naraveste la slanina ii dai in cap si gata, iei altul.

ParpanghEL- Sic sic cogitto 07-09-2011 - 15:26

In loc sa fie amendat artistul ar trebui decorat. Cel putin a amanat o reactie a unui popor adus in pragul disperari, asa ca Pavel ,reales la …congres! Parvulim noi, neicusorule da, da purceau-i in cotetz ,gata!

urbos 07-09-2011 - 17:36

Asta e o imbecilitate si un abuz ordinar. daca exista o asemenea lege tembela trebuie eliminata.
Numai O INSTITUTIE A STATULUI poate fi obligata in vreun fel sau altul sa respecte astfel de reguli. De exemplu Presedintia sa respecate culorile din stema nationala.
Putea sa bage si versuri de Nichita Stanescu in loc, Marcel Pavel nu e un oficial.
Nu stiu care e statutul FRF.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult