Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ce atribuţii va mai avea Avocatul Poporului

Ce atribuţii va mai avea Avocatul Poporului

scris de D.P.
2 afisari

Ministerului Justiţiei a publicat miercuri pe site proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Ce atribuţii va mai avea Avocatul Poporului

Potrivit unui comunicat al MJ, proiectul are în vedere implementarea în dreptul intern a Protocolului opţional, adoptat la New York la 18 decembrie 2002, la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptată la New York la 10 decembrie 1984, protocol ratificat prin Legea nr. 109/2009. În aplicarea protocolului menţionat, proiectul de lege atribuie Avocatului Poporului, în calitatea sa de garant constituţional al respectării drepturilor omului, atribuţiile de Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie, mecanism independent şi beneficiind de personalitate juridică distinctă ce are menirea de a examina în mod regulat tratamentul aplicat persoanelor private de libertate în locurile de detenţie (în special prin intermediul unui sistem de vizite regulate efectuate în incinta locurilor de detenţie vizate), de formulare a unor recomandări către autorităţile competente, în vederea îmbunătăţirii tratamentului şi condiţiilor persoanelor private de libertate şi a prevenirii torturii şi a pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante, precum şi de formulare a unor propuneri şi observaţii privind legislaţia existentă sau proiectele legislative.
În cadrul Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie, va funcţiona o Comisie de experţi, al cărei preşedinte va fi un adjunct al Avocatului Poporului desemnat expres în acest scop. Experţii Comisiei beneficiază de independenţă în exercitarea atribuţiilor lor şi vor îndeplini efectiv atribuţiile Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în locurile de detenţie pe teritoriul României. Un element de noutate important al protocolului implementat şi al proiectului de lege este viziunea asupra noţiunii de ‘loc de detenţie‘, viziune diferită de cea clasică şi mult mai cuprinzătoare.
Astfel, locul de detenţie este definit ca fiind ‘orice loc aflat sub jurisdicţia şi controlul statului, în care persoanele sunt sau ar putea fi private de libertate, fie în baza unui ordin al unei autorităţi publice sau la cererea acesteia ori acordul tacit al acesteia’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult