Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE: CE solicita Romaniei sa-si respecte angajamentele asumate la aderarea in UE

UPDATE: CE solicita Romaniei sa-si respecte angajamentele asumate la aderarea in UE

scris de Ziua Veche
2 afisari

UPDATE, Marti, 13.25: „La trei ani si jumatate de la crearea MCV, constatam ca progresele au fost fluctuante. Insa, in ansamblu, in ambele tari au existat exemple clare de progres care nu ar fi fost posibil fara sprijinul si presiunile exercitate de CE”, a spus Mark Gray intr-un briefing pe tema rapoartelor pe justitie pentru Romania si Bulgaria.


 

 

El a mentionat cate un exemplu pentru Romania, respectiv Bulgaria. Astfel, exemplul ales in cazul Bulgariei a fost ca CE a solicitat crearea de echipe comune de investigare a fraudelor legate de UE si a cazurilor de crima organizata, ceea ce a creat o plus valoare reala.

In ceea ce priveste Romania, Gray a mentionat ca „CE a acordat sprijin politic puternic DNA, care are un istoric foarte coerent de combatere a coruptiei”.

Raportul de anul acesta arata ca exista progrese, dar ca Mecanismul este in continuare necesar pentru ca procesul sa continue. Rapoartele adoptate astazi sunt corecte, recunosc meritele acolo unde ele exista, dar nu se rusineaza sa arate acolo unde sunt probleme”, a spus Gray, citat de Mediafax.

———————————————

UPDATE Marti 12.15: „Per total, in pofida progreselor inregistrate in anumite domenii, evaluarea Comisiei arata existenta unor neajunsuri importante in eforturile Romaniei de a realiza progrese in cadrul MCV.

Romania nu demonstreaza un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reforma. Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea pune in pericol parcursul bun al activitatii ANI si determina incalcarea in mod clar de catre Romania a angajamentelor asumate la data aderarii”, se arata in Raportul din Cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) dat publicitatii marti de catre Comisia Europeana (CE).

CE cere Romaniei sa isi onoreze angajamentele prin gasirea celor mai potrivite mijloace juridice de restabilire a atributiilor ANI care sa permita confiscarea averilor nejustificate. Romania sufera, la nivelul conducerii sistemului juidiciar, de o anumita lipsa de vointa de a coopera si de a-si asuma responsabilitati in beneficiul reformei.

„Pregatirile pentru intrarea in vigoare a celor patru noi coduri, in prezent programata pentru octombrie 2011, reprezinta o oportunitate semnificativa pentru o reforma completa a sistemului romanesc de justitie. Pentru a sustine acest proces de reforma, Comisia cere Romaniei sa nu renunte la genul de sprijin acordat de Parlament la adoptarea codurilor de procedura si sa extinda acest gen de vointa politica si in alte domenii”, se arata in raport.

——

„DNA a mentinut etapele sale de investigatie stabile si convingatoare in acuzatiile de coruptie de nivel inalt si un numar semnificativ de cazuri a fost trimis catre Curte”, apreciaza Comisia Europeana, in proiectul de Raport pe Justitie obtinut de NewsIn, ce urmeaza sa fie adoptat marti de Colegiul Comisarilor.

 „Natura si numarul cazurilor stau marturie in continuare dovezii a eficientei unui Parchet specializat in problematica anticoruptie”, subliniaza raportul CE, care a constatat ca  „numarul total al deciziilor date de Curte arata o crestere semnificativa”. Si in rapoartele din anii trecuti activitatea DNA a fost apreciata de Comisie.

Totusi, „celeritatea cazurilor de coruptie la nivel inalt supuse primei instante ramane problematica”, considera CE, care arata ca la data de 5 mai, din mai mult de 30 de cazuri ale fostilor si actualilor membri ai Parlamentului si Guvernului trimisi in judecata din anul 2005, numai doi au primit o decizie finala si numai cinci cazuri au primit o decizie a primei instante de decizie, deci pana in prezent nu s-a ajuns la vreo decizie a Curtii.

Comisia critica CSM pentru ca a facut o practica din pensionarea magistratilor suspendati. De asemenea lauda activitatea ANI, considera ca acuzatiile aduse presedintelui acestei institutii s-au dovedit nefondate, iar noua lege de functionare a Agentiei este un pas inapoi.

Rapoartele pentru Romania si Bulgaria din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Acest Mecanism a fost impus celor doua tari in momentul aderarii la UE, la 1 ianuarie 2007, urmand sa fie facute evaluari periodice ale respectarii angajamentelor asumate.

Informatii de la Bruxelles arata ca pentru prima data Bulgaria va avea parte de un raport mai favorabil decat Romania.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult