Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Ce onorarii notariale se vor liberaliza primele

Ce onorarii notariale se vor liberaliza primele

scris de C.P.
35 afisari

Liberalizare onorariilor percepute de notari se va desfăşura pe parcursul unui an şi vizează elaborarea unui proiect de lege.

Ce onorarii notariale se vor liberaliza primele

‘Astăzi (n.r. marţi), la propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul a aprobat un proiect-pilot de liberalizare a onorariilor notariale cu scopul de a scădea aceste onorarii şi de a provoca o competiţie mai puternică între cabinetele notariale. Proiectul-pilot constă în identificarea unor categorii de lucrări şi acte notariale care să nu mai fie supuse onorariului minim fix stabilit de ministrul Justiţiei la propunea Uniunii Notarilor’, a afirmat ministrul , Cătălin Predoiu, la finalul şedinţei de Guvern. El a arătat că acest proiect-pilot se va desfăşura pe parcursul unui an şi constă în elaborarea unui proiect de lege care să vizeze liberalizarea onorariilor percepute de notari.
Predoiu a arătat că până pe 6 martie vor fi identificate actele şi lucrările notariale care vor face parte din acest proiect-pilot, menţionând ca posibile exemple contractele de vânzare-cumpărare, de donaţie sau de schimb, iar din aprilie se va trece la redactarea unui proiect de lege.  ‘Acest proiect de lege va fi actualizat pe măsură ce vom primi în următoarele 6-12 luni informaţii şi reacţii pe baza unor chestionare standard ce urmează să fie distribuite notarilor şi cetăţenilor cu privire la măsura pe care intenţionăm să o testăm în acest fel’, a completat Predoiu.
Ministrul Justiţiei a afirmat că proiectul-pilot realizat împreună cu Consiliul Concurenţei şi Uniunea Notarilor şi aprobat de Guvern sub forma unui memorandum vizează modernizarea şi flexibilizarea profesiei notarilor, dar fără a perturba activitatea acestora. ‘Anticipăm că eliminarea tarifului minim impus pe cale administrativă ar putea conduce la o concurenţă între cabinetele notariale de a oferi acel serviciu cetăţenilor la preţuri mai mici’, a subliniat Predoiu.

4 comentarii

digital 21-02-2012 - 15:16

oare ce faci atunci când piața este moartă?!
ghici ghicitoarea tâmpului….o testezi!
că nu le mai iese la ”baeți”…nothing,iar din 2009,a trecut cam mult timp,și poate gâștele băsiste tre să mai ciugule ceva pe seceta asta…că și așa fondurile UE-POSDRU,sunt pe tăiere…
mâncați-ar mă-ta putzulica ta de independent,care vrei binele poporului și care în proporție de 98% nu a făcut nici o tranzacție imobiliară de vreo câțiva ani ca să vă umfle vouă buzunărașele,așa că repede v-ați gândit la o variantă,de exit….

Pkly 21-02-2012 - 19:00

Primul gand,citind titlu’ articolului,ma ducea la multiplicarea Cabinetelor de notar precum Casele de schimb valutar sau Farmaciile,care sunt fara numar ! S-asa pe unele strazi din Bucuresti avem blocu’ si notaru…de ce nu poate sa fie scara de bloc si notaru’ ?

adina 22-02-2012 - 10:39

Da, numai ca la farmacie mergi si de cateva ori pe luna, iar pe la notar cei mai multi o data in viata. Si cand vor fi in loc de mii ,zeci de mii, actele ca volum raman aceleasi si sa vezi economie subterana,ca nu vor mai taia pe casa acel minim obligatoriu.Va fi ca la frizer,cu norma de venit .Statul va incasa zero TVA si nu vor mai exista servicii gratuite gen incasat impozit pe tranzactii pentru stat, intabulat client,ca nu va fi cu ce. Si uite asa va disparea mirajul acestei profesii, ca nu va mai tenta pe nimeni. Daca nu exista bani nu poti sa oferi servicii multiple ,sigure, gen verificat procuri, cadastru,etc.Ca in orice domeniu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult