Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Ce sentinţă au dat judecătorii în dosarul Chiliman

UPDATE – Ce sentinţă au dat judecătorii în dosarul Chiliman

scris de A.B.
12 afisari

UPDATE –  Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat sâmbătă că „nu există niciun fel de dovezi” în dosarul în care este cercetat.

„Nu a influențat nimeni nimic. Nu există niciun fel de dovezi la dosarul respectiv. Mai mult nu vă spun. Nu are nicio legătură dosarul pentru care am fost chemat acolo cu vreo șpagă sau ceva. Nu există nicăieri absolut niciun fel de dovadă. Să lăsam justiția să își facă treaba”, a declarat Andrei Chiliman la ieșirea de la Secția 1 de Poliție.

Întrebat dacă se gândește la o demisie, el a răspuns: „Rămân să fiu primar și o să se ocupe colegii mei pe perioada asta. Nu există demisie”.

Chestionat dacă au ajuns bani și la PNL, el a spus: „Nu au existat bani”. El a adăugat că se va prezenta la poliție de două ori pe săptămână.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins, vineri noapte, cererea DNA de arestare preventivă a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, urmând ca acesta să fie cercetat sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Andrei_ChilimanAceeași decizie a fost luată și în cazul lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), Ioana Costescu (consilier personal al primarului) și Ion Brad (consilier local), puși sub acuzare în același dosar. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurori.

Andrei Chiliman a fost reținut joi de procurorii DNA din Ploiești, fiind acuzat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată.

Potrivit DNA, începând cu anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, din care mai făceau parte Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare unor firme.

Vlad Moisescu este cel care coordona grupul, solicita și încasa comisioanele și dispunea cu privire la modalitatea gestionarii acestora, Ioana Costescu și Ion Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora iar Andrei Chiliman garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale au fost împărțiți în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% PNL — filiala Sector 1.

DNA arată că diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Dosarul Chiliman: Mita de peste 8 milioane euro

„Comisioanele” primite de la firme de grupul infracțional coordonat de Vlad Moisescu și Ioana Costescu a crescut în intervalul 2007-2012 de la 7% la 15% din sumele încasate pentru contracte de lucrări publice derulate la nivelul Primăriei sectorului 1 București, potrivit informațiilor din referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman și a altor trei apropiați ai acestuia.

Informațiile apar în declarația unui martor cu identitate protejată, dată în fața procurorilor anticorupție.

Conform declarației, grupul infracțional a impus, începând cu anul 2005, un control total asupra procedurilor de achiziție publică privind lucrări de utilități publice, precum asfaltări de străzi, reabilitări de blocuri, alimentări cu apă și canalizare sau modernizări ale instituțiilor de învățământ și spitale. Până în anul 2007, comisioanele ilegale au fost de 7% din valoarea lucrărilor, ulterior au fost solicitate comisioane de 10% iar din anul 2012 comisioanele au urcat la 15%. Nivelul „comisionului” era stabilit de Vlad Moisescu și comunicat reprezentanților societăților care derulau contracte de lucrări sau urmau să încheie astfel de contracte cu Primăria sectorului 1.

În declarație sunt menționate, ca exemplu al creșterii nivelului comisioanelor ilegale, lucrările de reparații și reabilitări de străzi derulate între 2007 și 2009. Astfel, societățile care au fost de acord cu majorările impuse au primit pachete de lucrări mai importante iar cele care au oferit în continuare 7% au primit contracte mai mici.

Printre firmele care ar fi acceptat nivelul de 10% se numără Tehnologica Radion, Delta ACM 93, Euroconstruct Trading sau Straco Group.

În cazul lucrărilor de anvelopări termice ale blocurilor, comisionul solicitat de Vlad Moisescu și plătit de firmele care au primit contractele era și mai mare, de 15%.

„Metoda de operare este următoarea: principalii acționari sau reprezentanți ai firmelor importante erau sau sunt contactați personal de către Vlad Moisescu în principal, dar și de către Ioana Costescu, care le pretindeau colaborarea cu decizionalii din Primăria Sector 1 — în speță primarul Chiliman Andrei Ioan și directorii serviciilor de investiții și achiziții (…), sens în care trebuiau să plătească comisionul pe care îl impuneau aceștia”, susține martorul.

Refuzul de a plăti „comisionul” impus de gruparea lui Vlad Moisescu și Ioana Costescu implica o serie de riscuri pentru firme, precum blocarea plăților, întârzierea recepției lucrărilor, rezilierea contractelor sau chiar anularea procedurilor de achiziție publică încă din etapele incipiente.

Gruparea ar fi obținut astfel peste 8 milioane de euro de la SC Straco SRL, reprezentată de Traian Horpos și Alexandru Horpos, sumă ce reprezenta 10% din plățile efectuate de către Primăria sectorului 1 către firmă, în perioada 2007 — 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică. De asemenea, grupul a obținut de la SC Romair Consulting SRL, reprezentată de Gheorghe Boeru, suma de 300.000 lei.

Firma Straco, reprezentată de Traian și Alexandru Horpos, era ajutată să câștige licitații la Primăria sectorului 1 prin trucarea caietelor de sarcini, la întocmirea cărora participau și reprezentanții acestei societăți, se arată în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman și a altor trei apropiați ai acestuia.

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă vineri propunerea procurorilor anticorupție de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, acuzat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, dar și a lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), a Ioanei Costescu (consilier personal al primarului) și a lui Ion Brad (consilier local).

În document se arată că, în 2004, Vlad Moisescu i-ar fi impus lui Adrian Chiliman, care fusese în acel an ales primar al sectorului 1, și echipei acestuia să lucreze cu firma Straco, care ar fi urmat să efectueze lucrări de asfaltare străzi și, ulterior, altele, precum anvelopare blocuri.

„În primul mandat al primarului Chiliman, mai precis până la apariția OG 34/2006, SC Straco primea contractele de lucrări prin atribuire directă, ca urmare a influențelor pe care Vlad Moisescu le exercita asupra factorilor de decizie din primărie, respectiv Andrei Chiliman — primar, Ioana Costescu — consilier local, Eugen Milea — director la ADP sector 1. Ulterior, după apariția OG 34/2006, Straco era ajutat să câștige aceste licitații prin trucarea caietelor de sarcini la întocmirea cărora participau și reprezentanții acestei societăți. În concret, era o colaborare între reprezentanții Straco sau asocierile din care această societate făcea parte și reprezentanții primăriei pentru întocmirea caietului de sarcini și a documentației de atribuire în așa fel încât licitația să fie câștigată de către Straco sau asocierea din care făcea parte”, se arată în referatul procurorilor anticorupție.

Potrivit documentului, Vlad Moisescu ar fi susținut la Primăria sectorului 1 interesele firmelor Straco și Romprest întrucât o parte din banii de pe contractele încheiate s-ar fi întors la acesta și „la funcționarii de rang înalt din primărie cu titlu de mită sau pentru traficul de influență exercitat”.

Tot în referat apare că, datorită acestei favorizări din partea lui Moisescu, Alexandru Horpos remitea în mod constant acestuia un procent de 10% — 15% din contravaloarea banilor primiți de societate de la primărie pentru lucrările contractate și plătite, acest lucru întâmplându-se cu o frecvență de 3-4 ori pe an.

„Sumele erau plătite în numerar (lei sau euro), iar Vlad Moisescu verifica de fiecare dată dacă banii primiți reprezentau procentul de 10% — 15% solicitat din sumele încasate de Straco. (…) În cazul Romprest, Vlad Moisescu a solicitat ca parte din procentul stabilit de 10% — 15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV, România TV, prin care își asigura protecție atât lui, cât și lui Chiliman Andrei și Ioana Costescu. Această protecție consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceștia ar fi avut capacitatea să oprească speculând relația contractuală”, mai este precizat în referat.

Procurorii DNA susțin că Andrei Chiliman, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția de primar, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora prin adaptarea caietelor de sarcini, repartizarea preferențială a fondurilor la constituirea bugetului și plata comisioanelor prin exercitarea de presiuni directe asupra reprezentanților agenților economici pe parcursul derulării lucrărilor.

Acest dosar a fost constituit în urma investigațiilor derulate de DNA Ploiești într-un alt dosar, în care sunt cercetați Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan, directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu, și directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult