Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CEDO ordonă continuarea investigaţiilor în dosarul Mineriadei

CEDO ordonă continuarea investigaţiilor în dosarul Mineriadei

scris de A.H.
2 afisari

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă România să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei. Statul român este, astfel, să rezolve acest caz, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea faptelor.

Dosarul Mineriadei revine în atenție.

Dosarul Mineriadei revine în atenție.

În verdictul dat în cauza Mocanu şi alţii împotriva României, CEDO a constatat încălcarea de către România a articolelor 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, prin ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 – 15 iunie 1990.

Aceeași decizie anulează un verdict anterior, dat în noiembrie 2012, și îi face dreptate şi lui Marin Stoica. Potrivit APADOR-CH, „cetăţeanul român Marin Stoica, astăzi în vârstă de 65 de ani, a fost bătut şi băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR. Omul se îndrepta spre serviciu când a fost luat de pe stradă, privat de libertate mai multe ore şi bătut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară ca să nu fie arestat alături de alţi protestatari. De frică a fugit atunci şi nu a mai ieşit trei luni de zile din casă. Frica nu l-a părăsit, însă, nici ulterior, ba chiar bătaia a avut asupra psihicului său efecte devastatoare, aşa încât omul a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001, când în sfârşit cercetările în acest dosar au început să avanseze”.

„Toate dovezile din acest caz indică existenţa elementelor constitutile ale unei crime împotriva umanităţii, comise de oficiali ai statului român, inclusiv membri ai Guvernului şi militari cu grade importante”, se arată în motivarea verdictului CEDO.

„Este în sarcina statului respectiv să îşi îndeplinească obligaţia internaţională şi să îi aducă în faţa justiţiei pe cei responsabili pentu atacul extins şi sistematic asupra populaţiei române civile, în special pe cei care au comis aceste crime în exerciţiul autorităţii lor civile sau militare. Mai mult, pentru a implementa în întregime decizia Marii Camere, statul ar trebui şi să stabilească un mecanism oficial eficient de compensaţii pentru cei care au căzut victime violărilor drepturilor omului şi familiile lor în timpul perioadei de tranziţie, dat fiind numărul mare de cazuri în curs de soluţionare la Curte şi a numărului considerabil al altor victime ale aceloraşi evenimente”.

CEDO subliniază că „timpul nu exonerează nici statul român, nici pe făptaşii individuali de răspundere”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult