Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Cine este judecatoarea care l-a făcut scăpat pe Dinel Staicu

Cine este judecatoarea care l-a făcut scăpat pe Dinel Staicu

scris de Z.V.
2 afisari

Procurorii au cerut o interdicţie de a părăsi ţara pentru Dinel Staicu în 16 februarie 2011, principalul motiv invocat fiind intenţia lui de a-şi schimba numele, însă nu au reuşit să-i convingă pe judecători că omul de afaceri, care nici nu se mai prezenta la proces, se pregăteşte să fugă din ţară.

Dinel Staicu i-a pacalit pe judecatoriCererea a fost formulată de procurorul de şedinţă în 16 februarie 2011, în procesul în care Dinel Staicu este judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 2 pentru „asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, dosar în care omul de afaceri este acuzat, alături de alte persoane, de prejudicierea Transgaz Mediaş. Acesta este un alt dosar faţă de cel în care Staicu, în prezent Dinel Nuţu, a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru prejudicierea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Procurorul de şedinţă, Daniela Băloi, a cerut instanţei să ia faţă de Staicu „măsura obligării de a nu părăsi ţara”. Potrivit încheierii de şedinţă din 16 februarie 2011, comunicată agenţiei Mediafax de Judecătoria Sectorului 2 în temeiul Legii 544 din 2001, procurorul a apreciat, în susţinerea cererii sale, că, în ceea ce-l priveşte pe Dinel Staicu, sunt „întrunite condiţiile legii în acest sens”.

În replică la cererea procurorului, avocatul lui Dinel Staicu a cerut instanţei să respingă solicitarea de instituire a interdicţiei de a părăsi ţara pentru clientul său. Motivele sale au fost, pe de-o parte, că omul de afaceri nu era obligat să anunţe instanţa cu privire la intenţia de a-şi schimba numele şi, pe de altă parte, că interdicţia nu a fost dispusă în dosarul privind fraudarea BIR, aflat atunci în fază de recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorul a replicat că Parchetul solicită ca instanţa să aibă în vedere „persoana inculpatului Dinel Staicu„, în raport de „infracţiunile comise”.

„Cu privire la cererea de schimbare a numelui, (procurorul, n.r.) apreciază că poate fi un demers privitor la tendinţa de sustragere, în raport de lipsa de la judecată a acestuia”, se mai arată în document.

Avocatul lui Staicu a replicat promiţând că, până la următorul termen, va produce dovada că pe „viitoarea” soţie a lui Staicu „o cheamă N(…)L(…)”. Avocatul a respins şi acuzaţiile conform cărora omul de afaceri s-ar fi sustras de la judecată, demonstrând că, la termenul anterior celui din 16 februarie, omul de afaceri nu s-a prezentat pentru că a mai avut un termen de judecată într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Dolj.

„Deliberând, în raport de motivele invocate de Ministerul Public şi având în vedere condiţiile prevăzute de articolul 136 alineat 1 litera «c» şi alineatul 8 din Codul de procedură penală şi articolul 143 din Codul de procedură penală, instanţa respinge cererea de luare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Dinel Staicu, având în vedere că motivele invocate în cerere nu constituie motive necesare şi suficiente care să conducă la concluzia că, pentru realizarea scopului procesului penal şi buna desfăşurare a acestuia, este utilă luarea acestei măsuri”, se arată în documentul citat.

Judecătorul care a luat această decizie este Carmen Constanţa Balaci.

Dinel Staicu şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu, el făcând o solicitare pe cale administrativă de schimbare a numelui, care a fost aprobată de Consiliul Local şi publicată în Monitorul Oficial în 10 ianuarie 2011.

Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor în data de 4 aprilie. Omul de afaceri a fost de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională.

Noul nume al lui Dinel Staicu a devenit însă legal de la 1 aprilie, când omul de afaceri şi-a ridicat noua carte de identitate, însă autorităţile au fost informate de această schimbare miercuri, 6 aprilie, după ce, la cererea jurnaliştilor, au cerut informaţii de la Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date.

Vezi cum şi-a schimbat numele Dinel Staicu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult