Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Codruţ Şereş ar putea fi salvat de noul Cod Penal

Codruţ Şereş ar putea fi salvat de noul Cod Penal

scris de C.S.
1 afisari

Fostul ministru Codruţ Şereş ar putea primi o pedeapsă mult mai mică în dosarul de subminarea economiei sau chiar s-ar putea dispune închiderea cazului, după ce instanţa supremă a anunţat schimbarea din oficiu a încadrării faptelor, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri.

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş.

Astfel, pentru Şereş şi ceilalţi inculpaţi din dosar, acuzaţiile de complot şi subminarea economiei naţionale s-ar putea transforma în iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, respectiv abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

La termenul de miercuri al procesului, avocatul lui Sereş a arătat în faţa judecătorilor că fapta pentru care a fost trimis în judecată clientul său nu ar avea corespondent în noul Cod penal, astfel că, faţă de cel pe care îl apără, instanţa ar trebui să închidă cazul.

La rândul său, procurorul de şedinţă a spus că faptele corespondente din noul Cod penal sunt de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi a cerut judecătorilor să continue judecata, prin prisma acestor fapte.

Instanţa a arătat că va preciza faptele de care s-ar face vinovaţi inculpaţii atunci când va lua decizia în acest dosar şi a anunţat avocaţii să se pregătească pentru 3 martie, când aceştia şi procurorul vor expune pledoariile finale.

Noul Cod penal prevede, pentru subminare economică, o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 20 de ani.

Pedeapsa pentru abuz în serviciu este închisoarea de la doi la şapte ani, cu menţiunea că dacă faptele au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate.

Instanţa a ascultat, miercuri, şi cererile de schimbare de încadrare ale celor din dosar în raport cu infracţiunile din noile coduri.

În acest dosar, fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în septembrie 2011, pentru că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, în urma cărora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală îl acuză pe Codruţ Sereş de complot şi subminarea economiei naţionale, potrivit DIICOT.

În acest dosar procurorii i-au mai deferit justiţiei pe cei care făceau parte din conducerea Hidroelectrica, respectiv pe Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing – Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult