Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Concluzie la dezbaterea organizata de TI: Noua lege ANI e la fel de proasta ca prima

Concluzie la dezbaterea organizata de TI: Noua lege ANI e la fel de proasta ca prima

scris de Ziua Veche
2 afisari

Dupa ce a solicitat Guvernului sa inainteze Parlamentului o propunere legislativa care sa corecteze neajunsurile privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, Transparency International a organizat, joi, o dezbatere pe tema variantei de lege adoptata de Camera Deputatilor. Este aceasta varianta buna sau are probele de natura constitutionala, ca si cea care a fost declarata recent neconstitutionala? Raspunsurile invitatilor la dezbatere, fie ca a fost vorba de fostii ministri ai Justitiei, Cristian Diaconescu sau Tudor Chiuariu, fie ca a fost vorba de directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, este clara: si aceasta varianta sufera malformatii majore in acest sens si ele ar putea duce la o repetare a deciziei Curtii Constitutionale daca va fi lasata asa.


Doar secretarul de stat Alina Bica de la Ministerului Justitiei s-a aratat incantata de formula gasita de Guvernul Boc, pentru ca doar trecuse si prin mana lor acest proiect. Dar, pana si Alina Bica a avut de aratat cu degetul ceva: ”A fost eliminat faptul ca ANI ofera consultanta si mi se pare nejustificat. Acest lucru nu-i permite lui ANI sa aiba o atitudine activa, s-a eliminat componenta de prevenire”, a spus secretarul de stat.

Tudor Chiuariu a aratat ca, dealtfel, deputatii s-au aflat intr-un handicap major care tine de timpul mult prea scurt pentru lecturarea si analiza textului primit marti, dupa orele 18. In aceste conditii, a aratat Chiuariu, nu s-au putut face comentarii si amendamente pe tot ceea ce stipuleaza legea.

In cursul dezbaterii s-a pus pe tapet ”reinvierea partii din Legea 115 cu privire la averile demnitarilor, adica acea comisie care sa constate daca averea e licita sau nu. Apoi, vorbitorii s-au oprit asupra termenelor de licit-ilicit si avere justificata si nejustificata. Georgiana Iorgulescu a atras atentia asupra unui fapt periculos asupra caruia legiuitorul nu s-a aplecat indeajuns de mult cand a lasat asa legea adoptata de Camera Deputatilor si anume faptul ca persoana supusa verificarilor ANI, daca a omis sa treaca ceva in declaratia de avere pana la data la care a primit citatia este in culpa, iar dupa primirea citatiei, a savarsit fapta cu intentie, ceea ce nu este de admis. ”Oare cum poate aceeasi fapta sa fie interpretata drept cupa sau intentie in functie de un termen arbitrar din lege?”, a intrebat Codrut Vrabie, membru in Consiliul National de Integritate. Tot Vrabie a sustinut si faptul ca reintroducerea comisiilor este o ”foarte mare greseala si ne intoarcem la un mecanism care nu a functionat”. Pe de alta parte, s-a concluzionat ca aceste comisii nu au dreptul sa constate ilicitul unei averi si nu poate avea nici rol de Parchet.

Senatorul Cristian Diaconescu a explicat ca o astfel de institutie cum este ANI trebuie sa existe in Romania cel putin pentru o perioada de timp. Diaconescu a spus ca a doua observatie a sa tine de simbolistica publica. ”Discutii pe fond se vor purta maxim in comisii si in plen se va vota ceea ce va iesi de la comisii”, a subliniat Diaconescu .

Georgiana Iorgulescu de la Centrul pentru Resurse Juridice a pus punctual pe I, aratand ca ”decizia Curtii Constitutionale a fost mai degraba o sanctiune fata de modul in care lucreaza ANI” si a facut trimitere, in acest sens, la manualele de proceduri clasificate ale Agentiei ”ca si cum ar fi un serviciu secret”. Directorul Centrului pentru Resurse Juridice a explicat ca atat noua lege ANI, cat si moralitatea persoanelor care o conduc sunt foarte importante.

Liberalul Chiuariu a explicat ca aceste probleme ale noii legi vin pe un fond de lipsa de consultare, iar ele duc la ”o si mai mare senzatie de carpeala” a acestei reglementari. Acesta a admis ca este necesara gasirea unei solutii pe taram contraventional sau penal si ca masura confiscarii ar trebui sa fie o sanctiune complementara, pentru ca ”e singura sanctiune descurajanta”.

Noua lege, in forma adoptata de Camera Deputatilor, care urmeaza sa fie trecuta prin Senat ca si camera decizionala este prost scrisa, cu greseli gramaticale, care nu rezolva cerintele Curtii Consitutionale si nici pe cele ale Comisiei Europene, au fost de acord majoritatea invitatilor la aceasta dezbatere. Discutiile pe aceasta tema vor continua, urmand ca organizatia Transparency International impreuna cu alte organizatii neguvernamentale sa realizeze un material cu solutii de amendare a legii ANI pe care sa-l transmita in timp util la Senat.

0 comentariu

Rasputin 04-05-2010 - 04:47

…nu are nici-o cursa spre SUA…
Poate alte companii…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS