Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Concluzii după dezbaterea de la Ministerul Justiţiei

Concluzii după dezbaterea de la Ministerul Justiţiei

scris de Șt. C
7 afisari

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, luni, că vor fi eliminate acele prevederi care erau inițial ‘neclare’ și ‘în neconcordanță’ din proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

dezbateri ministerul justitiei„Vom ține cont de observațiile care s-au făcut astăzi, și acele prevederi care inițial erau neclare sau în neconcordanță, cu siguranță, vor fi eliminate. Nu vreau să vă spun ce vom elimina sau dacă vom elimina și cum vor arăta. Repet, în urma consultărilor, am niște observații care vreau să fie cuprinse în textul celor două acte normative”, a afirmat ministrul la finalul dezbaterii publice de la MJ.

El a precizat că, până nu va finaliza textul acestor acte normative, nu poate să spună ce recomandare va propune.

„În primul rând, voi avea o discuție cu premierul Sorin Grindeanu și soluția pe care ne-o vom asuma, cu siguranță vă vom anunța”, a adăugat Iordache.

Ministrul Justiției a mai spus că își dorește legi clare, coerente, pe care fiecare cetățean, dacă are sau nu pregătire juridică, să le poată respecta.

„De fapt, acesta este mandatul cu care eu am venit aici — să repar toate acele lucruri care nu sunt în concordanță cu o legislație clară modernă și europeană”, a menționat Iordache.

Proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală au stârnit opinii pro și contra în rândul participanților la dezbaterea publică, organizată luni, la Ministerul Justiției.

Maria-Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH s-a referit la necesitatea respectării procedurilor legale privind transparența decizională. Ea și-a arătat totodată speranța că aceste proiecte de OUG vor deveni proiecte de lege.

„În niciun caz nu s-a justificat în mod real necesitatea adoptării acestor aceste normative în regim de urgență și, dacă se va reveni la calea legală, procedura este că ele trebuie puse în transparență decizională pentru minim 30 de zile. Având în vedere că vorbim de legislație care afectează sistemul penal, cele 30 de zile din punctul meu de vedere sunt un standard minimal, ar fi necesare mai multe luni de zile. De-abia apoi să fie adoptate respectivele acte normative în Guvern și transmise Parlamentului (…) APADOR-CH susține retragerea proiectelor sub forma ordonanțelor de urgență și discutarea lor în procedură normală”, a declarat aceasta.

La rândul său, Cezara Grama de la Expert Forum a spus că textele celor două proiecte de OUG sunt „insuficient pregătite”, precizând că discuțiile din spațiul public cu privire la acestea „au fost destul de confuze”. „Aveți o reacție socială destul de puternică (…) Considerăm și noi (…) că trebuie retrasă procedura de urgență (…), trebuie puse în procedură legislativă normală, care să poată să ofere posibilitatea unei dezbateri complete, tehnice, pe chestii foarte sensibile”, a mai spus aceasta.

Mihai Polițeanu de la Inițiativa România i-a cerut ministrului Justiției, Florin Iordache, să retragă imediat cele două proiecte de OUG și să își dea demisia.

„Sunteți compromis ca ministru al Justiției. Textele ordonanțelor și notelor de fundamentare au fost scrise conspirativ, iar cel puțin textul notei de fundamentare privind grațierea este plin de falsuri. (…) Această întâlnire este o farsă”, a spus el.

În schimb, Corneliu Bălan, președintele Asociației Victimelor Abuzurilor Statului de Drept din România, a spus că este de acord cu cele două proiecte. „În principiu, noi suntem de acord cu cele două proiecte, dar (…) să fie discutate în Parlament pentru a putea să-și spună părerea și opoziția în mod corespunzător și atunci va dispare această mișcare a străzii care este necorespunzătoare”, a afirmat el.

La rândul său, Adrian Macarie a spus că susține aceste proiecte de acte normative. „Domnule ministru, să vă dea Dumnezeu puterea să le duceți până la capăt (…) În România, ce avem ca supremă valoare, omul sau nu?”, a spus acesta precizând că „orice grațiere individuală se dă de către judecător”, iar un om eliberat în condiții normale poate să își refacă viața.

Pe de altă parte, Ene Viorel, reprezentantul Asociației Victimelor Mineriadelor, a ridicat problema victimelor. „Cei care suntem victime, cărora nu ni s-a făcut dreptate timp de 27 de ani și care în momentul de față, după foarte mulți ani, vedem că Iliescu și alții sunt puși sub acuzare. Deci dumneavoastră ce propuneți ca reprezentant al PSD-ului? Ca domnul Iliescu să beneficieze de toate aceste lucruri”, a spus el.

Un alt participant l-a felicitat pe ministrul Justiției pentru „îndrăzneala” de a organiza această dezbatere.

„Cred că dumneavoastră inițiați acum o transformare a sistemului juridic, eu o văd ca o primă măsură pe care o realizați. Dacă doriți o rejuvenare, o reinventare sau o transformare cu adevărat exponențială, vă rog să o faceți impecabil (…). Dincolo de problemele tehnice, punctuale, pe anumite articole, care se pot rezolva, (…) România are nevoie de astfel de inițiative”, i-a transmis acesta lui Iordache.

O altă participantă la eveniment a afirmat că foarte multă lume „politizează” discuțiile. „Foarte mulți ne gândim la oamenii (…) care trăiesc ceea ce trăiesc în penitenciare. Ca psiholog, am avut neplăcerea să văd și să iau contact cu astfel de oameni, foarte mulți dintre ei merită șansa unei grațieri (…) Aplicați clemența pentru cei care într-adevăr merită și care nu au dat dovadă de violență (…) Propun să dați această ordonanță, dar să o aplicați într-un mod nepolitizat”, a mai afirmat aceasta.

Dezbaterea pe OUG privind legislația penală/ Iordache: Proiectele vor corespunde observațiilor și consultării publice

Proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală vor corespunde observațiilor și consultării publice, care are loc luni la Ministerul Justiției, a declarat ministrul Florin Iordache.

„Vom sta astăzi aici să ascultăm toate părerile, toate opiniile. Suntem deschiși, astfel încât actele normative care vor pleca de la Ministerul Justiției să corespundă observațiilor și consultării publice”, a afirmat Florin Iordache, la începutul dezbaterii publice de la sediul MJ.

Potrivit ministrului Justiției, la eveniment participă toți cei care s-au arătat interesați de cele două proiecte de acte normative, care se află în prezent în dezbatere publică.

„Discutăm despre un proiect al legii grațierii. (…) Vreau să vă spun de la început că nu vor beneficia (de grațiere — n.r.) nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzați de fapte de corupție, nici cei care sunt recidiviști și condiția principală pe care noi am pus-o este aceea de recuperare a prejudiciului. Cel de-al doilea act normativ este cel care vine să pună în concordanță deciziile Curții asupra Codului penal”, a explicat Iordache.

Ministrul Justiției a mai spus că, săptămâna trecută, Curtea Constituțională a hotărât că încă șase articole din Codul penal și din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.

„În aceste condiții, se impune, după ce vor apărea motivările pentru aceste articole, să venim din nou cu modificări”, a afirmat Iordache.

La dezbaterea de la Ministerul Justiției participă, printre alții, secretarul de stat Constantin Sima și directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe. De asemenea, la prima parte a dezbaterii a fost prezent și Gigi Becali.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult