Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Concluziile evaluării Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (document)

Concluziile evaluării Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (document)

scris de D.P.
99 afisari

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-o declaraţie de presă susţinută la Ministerul Justiţiei.

Anunţul a fost precedat de o întâlnire avută cu premierul Sorin Grindeanu, la sediul Guvernului. Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, miercuri după-amiază, la Palatul Victoria, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care i-a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ministrul a prezentat concluziile evaluării Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma deciziei Curţii Constituţionale potrivit căreia în cazul anchetei privind OUG 13 s-ar fi încălcat legea, după ce s-a întâlnit, luni, cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi, în 15 martie, cu procurorul general, Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în conferinţa de presă, că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost făcută de el fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. El a precizat că raportul de evaluare are 19 pagini.

„Această evaluare a procurorului general al României şi a procurorului sef al DNA a survenit în contextul în care Guvernul a adoptat OUG 13/2017, iar DNA a procedat la anchetarea circumstanţelor adoptării respectivei ordonanţe”, a spus ministrul.

El a precizat că a solicitat informări de la Parchetul General şi de la DNA, pe care le-a primit complete şi la timp şi, de asemenea, a avut întâlniri punctuale cu şefii celor două instituţii.

„Am văzut că s-au facut speculaţii cu privire la momentul în care au venit cei doi procurori-şefi, vă asigur că am realizat această evaluare în deplina concordanţă cu legea şi fiecare dintre cei doi au venit în mai puţin de 10 – 15 minute din momentul în care i-am invitat”, a afirmat ministrul Justiţiei, susţinând că suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o „pură coincidenţă”.

Tudorel Toader a mai spus că evaluarea a fost făcută de el fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare.

„Am realizat evaluarea fără nicio presiune, fără nicio ingerinţă, fără nicio sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiţiei. Nu am verificat soluţii din dosare, nici nu ar fi fost posibil. Procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soartă unei anchete, se supune administrativ procurorului şef ierarhic superior, dar toţi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, despre care din păcate în ultima perioadă nu s-a vorbit. Un lucru trebuie să fie foarte limpede – justiţia în România se înfăptuieşte de judecător, independenţa e garantată de CSM, iar autoritatea e exercitată de ministrului Justiţiei”, a adăugat ministrul Justiţiei.

„Am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului șef al DNA”, a anunţat Tudorel Toader.

Rezultatul evaluării activității procurorului general al României, dl Augustin Lazăr, precum și a procurorului șef al DNA, domna Laura Codruța Koveși, cu specială raportare la efectele Deciziei nr. 68/2017 a Curții Constituționale a României

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult