Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Congresul Avocatilor: Ministrul Justitiei a atacat din nou barourile paralele

Congresul Avocatilor: Ministrul Justitiei a atacat din nou barourile paralele

scris de Ziua Veche
10 afisari

.La Congresul Avocatilor, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a atins cateva dintre subiectele de actualitate din sistemul judiciar dar si de pe agenda politica a Executivului. „Ca ministru neutru politic, am evitat sa ma pronunt asupra chestiunilor politice. Posibilul impact al contextului politic asupra masurilor de reforma in Justitie ma obliga insa sa iau atitudine.In opinia mea confruntarile politice pe teme istorice sunt contraproductive. Reformele in Justitie au nevoie de armistitiu politic, de un acord pe intreg spectrul politic care sa produca sustinere parlamentara certa pentru proiectele legislative ale Justitiei. Politicienii angajati trebuie sa creeze in jurul Justitiei o zona de neutralitate si de sprijin politic. Acum un an am fost criticat aspru pentru ca am propus Guvernului adoptarea codurilor substantiale prin asumarea raspunderii, dar iata ca dupa un an si mai bine, nu au fost inca adoptate codurile procedurale.


In aceste zile, ca urmare a cererii de reexaminare formulata de Presedintele Romaniei, incercam sa reparam legea ANI, punct important in Mecanismul de Cooperare si Verificare, grav afectata printr-o decizie a CCR pe care nu doresc sa o comentez si prin cateva amendamente nefericite formulate de unii senatori. Cui folosesc aceste intarzieri? Chiar daca se castiga in planul bataliei politice interne, in plan extern si la scara interesului general, Romania a pierdut prin aceste tergiversari. La fel cum trenarea judecarii cazurilor de mare coruptie de catre o Inalta Curte de Casatie si Justitie, a carei credibilitate este afectata de probleme de integritate si coruptie, aduce grave deservicii interesului national al României”, a declarat seful Justitiei din Romania.

 

Ministrul Predoiu a explicat apoi ca institutia pe care o conduce nu are pentru moment solutii pentru stingerea, in luna iunie, a debitului de aproximativ 4 milioane de lei fata de barouri, dar a aratat ca suma ar putea fi achitata pana la sfarsitul lunii iulie, „daca nu intervine o rectificare bugetara negativa”. 

Predoiu nu a scapat prilejul de a ataca, obsesiv deja, existenta barourilor paralele: „Un alt exemplu de problema deocamdata insolvabila este parazitarea profesiei de avocat de catre asa zise barouri paralele care functioneaza in dispretul legii. Este mai mult decat regretabil faptul ca oameni ai legii se complac sa figureze in astfel de asa zise barouri. Este in acelasi timp un esec al Justitiei, avand in vedere jurisprudenta neunitara in aceasta materie. In orice caz, problema a devenit in timp complexa si nu vad cum acest status quo se poate perpetua pe termen lung. Prin proiectul de lege inaintat Parlamentului, am incercat sa rezolvam si acest aspect.

Este important insa ca profesia sa sprijine trecerea proiectului prin Parlament, nu sa-l blocheze prin manevre de lobby colateral. Daca nu veti fi uniti in proiectul dumneavoastra, veti pierde controlul agendei profesiei”, a mai spus ministrul Predoiu, uitand ca aceasta profesie liberala nu trebuie ingradita si nici nu se poate admite existenta unui monopol condus de interese de grup care nu suporta institutii identice concurente.

 

0 comentariu

michael 05-05-2010 - 21:41

romanulboberly de la udmr e mai patriot decit
altii,ne-a aratat si ne-a dovedit-o prin fapte

gogu 06-05-2010 - 03:18

ce cauta ambasadoru ungariei in treaba asta pe ei ii doare ca dupa cum merg lucrurule in tara asta in 50 de ani adealu va fi in tinutu secuiesc ca doar si acolo sint citiva unguri sic si ei nu mai au ce exploata asta ii doare ca in pusta nu e aur petrol metale gaze canci canada sasi exploateze resursele ei cai cit europa ce lea terminat?ce ei ne cheama sa ne dam cu parerea de ce fac ei in canada sau ungaria ce guvernul maghiar face sedinte comune cu cel romanesc nuuuu ba da prosti mai sintem nadejdea aia romanilor incepeti sa vorbiti ungureste sic bagamias ce conducatori vinduti avem futui

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult