Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Corlăţean: Curtea Constituţională nu va fi desfiinţată

Corlăţean: Curtea Constituţională nu va fi desfiinţată

scris de A.B.
2 afisari

Titus Corlăţean susţine că nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constituţională sau să revoce nişte judecători, demnitarul fiind surprins de comunicatul CCR şi de demersurile sale externe.

curtea constitutionala

foto: nasultv.ro

Curtea Constituţională a Româmiei (CCR) a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene, având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa CCR şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor. Judecătorii constituţionali afirmă că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei, încălcându-se dispoziţiile contituţionale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili, adică nu pot fi revocaţi. Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, spune că a luat notă cu surprindere despre acest comunicat al Curţii Constituţionale şi demersurile externe. „Cu surprindere, pentru că se vorbeşte acolo de măsuri preconizate, deci nişte chestiuni absolut ipotetice, care stau în mintea unora dintre judecătorii CCR. Eu pot înţelege Opoziţia, care dezinformează şi manipulează şi acest lucru s-a întâmplat şi ieri şi în ţară şi în străinătate. Dar vreau să vă spun în termeni foarte fermi: nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constituţională sau să revoce nişte judecători”, adeclarat Corlăţean pentru RFI. El a exăplicat că singura chestiune discutată a fost situaţia de posibilă incompatibilitate în cazul unuia dintre judecători, care în opinia noastră, la Ministerul Justiţiei, şi-a încălcat norma imperativă şi constituţională, dar şi cea din legea de organizare şi funcţionare a CCR, care interzice în termeni imperativi orice alte activitate publică sau privată, decât cea de judecători, cu excepţia activităţii didactice în învăţământul superior. “Nu mai spun de faptul că însuşi preşedintele CCR în mod cert atestat public s-a antepronunţat şi sunt relatările din mass-media, cu privire la subiectul atât de important al reprezentării României la Consiliul European. Nici pe acest punct deocamdată nu am auzit vreo reacţie a CCR şi sunt lucruri care pot afecta însăşi valabilitatea unor decizii, care pot fi lovite de nulitate”, a acompletata Corlăţean. În 28 iunie, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a sesizat Curtea Constituţională şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la situaţia judecătoarei Iulia Motoc de la CCR, demnitarul considerând că aceasta se află în incompatibilitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult