Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Corlăţean vrea oameni noi la DNA

Corlăţean vrea oameni noi la DNA

scris de A.B.
2 afisari

Titus Corlăţean va hotărî zilele următoare dacă va face propunerile de numiri în funcţii de conducere la DNA înaintea raportului de ţară, întrucât în cazul unei reacţii negative la nivel prezidenţial s-ar induce ideea unui nou conflict.  

corlatean

foto: antena3.ro

Ministrul Justişiei Titus Corlăţean a anunţat că au fost prelungite prin delegare, pe un termen determinat, mandatele adjuncţilor şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), procurorii Laura Oprean şi Carmen Gâlcă. „Mandatele adjuncţilor şefului DNA au expirat în mod obiectiv şi exista teoretic această posibilitate a prelungirii prin delegare a mandatelor pe un termen determinat. Ministrul Justiţiei, care nu a fost informat oficial, formal, în legătură cu trecerea la prelungirea delegaţiilor, deşi dintr-un anumit punct de vedere putea să fie predictibilă această chestiune, poate face şi mâine, şi peste o săptămână propuneri, poate să facă propuneri care după dezbaterea şi avizul CSM sunt supuse confirmării sau infirmării de către preşedinte, care poate adopta decizii în dublu sens” , a explicat Corlăţean pentru Mediafax. El a precizat că este, ca ministru al Justiţiei, responsabil, dar în acelaşi timp trebuie să se uite la întreaga fotografie, pentru că suntem cu două săptămâni înaintea unui raport important privind justiţia în România.

„O eventuală propunere astăzi sau mâine într-un context politic extrem de frământat, de agitat, care propunere eventual ar introduce un element de reacţie negativă la nivel prezidenţial şi practic ar induce ideea unui nou conflict suplimentar, cred că o astfel de contradicţie ar genera mai mult efecte nefavorabile şi ar putea avea influenţă asupra raportului din iulie. Mai mult decât atât, acel raport se leagă foarte mult de o decizie pe care România o aşteptă de mai bine de un an – aderarea la spaţiul Schengen. Astfel încât, fără să spun că nu voi face propuneri, voi face, şi le voi face pe baza respectării criteriilor pe care le-am evocat, profesionalism, independenţă, integritate”, a completat Corlăţean. El a precizat că interesul este însă să nu se intre într-un război suplimentar înaintea Raportului de ţară, înaintea deciziei importante care se va lua. Ministrul Justişiei a spus că încearcă să vadă dacă poate aştepta o perioadă de oarecare calmare a jocului politic, dacă va fi posibil. „Dacă nu va fi posibil, voi face această propunere. Dacă intrăm într-un blocaj politic suplimentar, dacă intrăm într-o contradicţie suplimentară, ţara va pierde. Acesta este motivul pentru care eu sâmbătă nu am făcut încă aceste propuneri. Acesta este motivul pentru care aştept totuşi şi voi reflecta în zilele următoarea dacă voi face aceste propuneri înainte de Raportul de ţară sau după. Eu sunt obligat să ţin cont de interesul societăţii româneşti, de interesul României, dar şi de interesul, în egală măsură, ca cei care vor conduce aceste instituţii importante – DNA, Parchetul General – să corespundă unor aşteptări uriaşe ale cetăţenilor legate de independenţă, integritate şi imparţialitate în ceea ce fac”, a mai spus Corlăţean.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult