Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Costanda împinge Primăria Bucureştiului spre faliment

Costanda împinge Primăria Bucureştiului spre faliment

scris de D.P.
3 afisari

Omul de afaceri Costică Constanda a câştigat 290 de milioane de euro în procesul cu Primăria Capitalei şi municipiul Bucureşti, reprezentat de Consiliul General, în privinţa unor terenuri, un caz care durează de mai bine de un deceniu, de pe vremea când primar al Capitalei era Traian Băsescu, actualul preşedinte al României.

Tribunalul Bucureşti, secţia 4 civilă, s-a pronunţat miercuri în acest dosar şi a dat câştig de cauză omului de afaceri. Primăria şi consilierii pot ataca la Curtea de Apel decizia, scrie Ziarul Financiar.

Constanda a fost reprezentat în acest caz de 3 dintre cei mai puternici avocaţi „la bară” din România, Valeriu Stoica, Florea Gheorghe şi Traian Briciu.

De partea cealaltă, primăria a fost reprezentată de Daniel Ştefănică, iar consilierii de avocatul George Stancov. Aceasta este cea mai mare despăgubire acordată până în prezent unui om de afaceri într-un proces cu o instituţie a statului.

Procesul naşte multe discuţii, iar în cazul în care decizia va fi menţinută de toate instanţele judecătoreşti superioare, primăria capitalei poate ajunge „să dea faliment„.

În acest proces, Costică Constanda a cerut anularea contractului cu Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) pentru terenul şi construcţiile din Satul Francez, precum şi daune de aproximativ 160 milioane de euro, pentru că CGMB nu a aprobat PUZ-ul pentru ridicarea unor imobile.

În acţiunea introdusă la Tribunalul Bucureşti împotriva Primăriei Capitalei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) Costică Constanda şi soţia acestuia au cerut anularea contractului din 2008 prin care pentru terenul de 28.500 de metri pătraţi pe care îl avea în proprietate în Parcul Bordei (pe care putea ridica imobile de cel puţin patru etaje), omul de afaceri a primit un teren cu aceeaşi suprafaţă în zona cunoscută ca Satul Francez, precum şi construcţiile edificate pe acesta aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti.

Avocatul lui Constanda declara, potrivit Mediafax, că omul de afaceri a cerut anularea contractului cu Primăria Capitalei, pentru că proiectul privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) solicitat de clientul său pentru ridicare unor imobile de 28 de metri înălţime în Satul Francez nu a fost aprobat de consilierii generali.

În 17 ianuarie 2008, CGMB a aprobat proiectul privind schimbul pentru terenul din Parcul Bordei cu unul din Satul Francez şi mai multe clădiri construite pe acesta, aparţinând municipalităţii. Astfel, pentru terenul de 28.500 de metri pătraţi pe care Costică Constanda îl avea în proprietate în Parcul Bordei, omul de afaceri a primit un teren cu aceeaşi suprafaţă în zona cunoscută ca Satul Francez, precum şi construcţiile edificate pe acesta aparţinând domeniului privat al Municipiului Bucureşti.

Costică Constanda a renunţat astfel la despăgubirile de peste 17 milioane de euro şi penalităţile pe care municipalitatea trebuie să i le achite.

4 comentarii

YAAKOV 06-07-2011 - 13:39

Ce grad a avut asta pe timpul lui Ceasca ? Cum a ajuns sa smechereasca atatia bani ? A fost olimpic international la turnatorie ?

pkly 06-07-2011 - 13:52

CE TZARA ! Mai cu ceva timp in urma Primaria care este a Capitalei a platit dzeci de milioane de euro mostenitorilor Mariei Tanase(!) pentru o balta de cateva pogoane din spatele Cim. Bellu…,plata facandu-se de onor primarie,imediat,pe motiv ca le-au fost inchise conturile. Acum,urmeaza alte sute de milioane de euro…Cand sectorul imobiliar duduia,primariile-cate or fi ele prin Bucuresti-cioparteau parcurile ca sa se infrupte cu cate o bucata de teren cei care cumparasera,,acte litigioase”,imbarligate…In acelasi timp,alte terenuri libere de pe raza Bucurestiului,nerevendicate,au fost shimbate(chipurile,in natura) pentru suprafete de teren situate chiar la Cuca-macaii,,numai celor care au cerut si au putut”!

Ciu Huhu 06-07-2011 - 15:41

Ma intreb cite milioane din 150 miloane euro astia, vor ajunge la portocalii-pedelisti corupti si la magistratii corupti?

Viorica Ianc 07-07-2011 - 06:10

Briciu, Stoica si cu Gheorghe au castigat 290 de milioane de euro pentru
Constanda !
Asta in Romania si Bucurestiul saracit de coruptia din toate toate directiile !
Mai mult de un sfert e miliard !
Si cand te gandesti ca Rosia Montana aduce statului roman numai 4 miliarde !
Cred ca 8 Constanda echivaleaza in aur tot atat. Poate mai mult ca nu are si ceanura. Sau ceanura coruptiei ?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult