Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Cristian Cioacă a fost eliberat de Curtea de Apel Pitești

Cristian Cioacă a fost eliberat de Curtea de Apel Pitești

scris de G. D.
17 afisari

Polițistul Cristian Cioacă, aflat în arest preventiv, a fost eliberat de Curtea de Apel Pitești, care a admis cererea de judecare în libertate. Cristian Cioacă a fost condamnat la 22 de ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că și-a ucis soția, dar sentința nu este definitivă.

Cristian Cioacă, eliberat din arest preventiv

Cristian Cioacă, eliberat din arest preventiv

Procedura de judecare a fost mai complicată, fiind respectat noul Cod de Procedură Penală. A fost nevoie de o curte de divergență, deoarece prima instanță de doi judecători nu a ajuns la o concluzie. Decizia a fost luată de un nou complet de trei judecători.

Cristian Cioacă se află în arest preventiv din 5 decembrie 2012, iar la sfârşitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibaşi.

Cioacă a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.

Cazul este unul atipic, fiind rare situațiile în care un inclupat este condamnat pentru omor în lipsa unui cadavru. Probele procurorilor au fost considerate de unii specialiști în criminalistică doar conjuncturale.

În 2 iulie, Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş la 21 de ani de închisoare pentru omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute, dacă decizia rămâne definitivă, 22 de ani de detenţie.

Sentinţa instanţei de fond a fost atacată cu apel de toate părţile implicate, respectiv de Cristian Cioacă, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, şi de procurori.

Fostul poliţist a mai fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească suma de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat şi echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. De asemenea, familia Ghinescu ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, în timp ce fratele Elodiei, Robert Ghinescu, 50.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia”.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă, atunci poliţist la Poliţia din Argeş, a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui. Anchetatorii au descoperit în zona Brașov – Râșnov mai multe probe, printre care haine cu sângele Elodiei, uniforma de polițist a lui Cioacă, diferite obiecte aparținând celor doi, dar niciodată cadavrul femeii nu a fost găsit.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult