Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Cristinel Bîgiu, președintele CJ Buzău, arestat. Stenograme incendiare

Cristinel Bîgiu, președintele CJ Buzău, arestat. Stenograme incendiare

scris de A.B.
9 afisari

Judecătorii de la Tribunalul București au decis duminică seara arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită.

Marian Cristinel Bîgiu, şeful CJ Buzău, si Florin Colgiu, finul șefului CJ Buzău și președinte TNL Buzău Foto mediafax.ro

Marian Cristinel Bîgiu, şeful CJ Buzău, si Florin Colgiu, finul șefului CJ Buzău și președinte TNL Buzău
Foto mediafax.ro

În același dosar, a fost arestat și Florin Colgiu, finul șefului CJ Buzău și președinte TNL Buzău, acuzat de complicitate la luare de mită, în formă continuată. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Cristinel Bîgiu a fost prins sâmbătă de procurorii DNA în timp ce primea mită, fiind ridicat și adus la sediul DNA din București.

„În perioada decembrie 2013 — decembrie 2014, inculpatul Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituției să facă demersuri pentru declanșarea procedurilor de achiziție directă (prin modificarea proiectului inițial în cuantum de 400 mii lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și împărțirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitație publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte și să întocmească efectiv proiectele. Urma ca după întocmirea acestor proiecte și aprobarea plăților de către Bîgiu, directorul respectiv să remită, sub formă de mită, președintelui CJ, jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200 mii lei. Banii respectivi directorul urma să-i recupereze de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanții celor trei proiecte”, susține DNA.

Procurorii mai spun că, în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, aproximativ 70 mii lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130 mii lei plus TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de acesta, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, și anume principalele direcții de dezvoltare și analiza S.W.O.T.

„Directorul, la rândul său, primise suma menționată de la reprezentantul legal al firmei. Ulterior, în august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe același director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleași condiții, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câștigătoare aceeași firmă. Urma ca lui Bîgiu să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50 mii lei. La 4 decembrie 2014, Bîgiu i-a solicitat, în mod expres, aceluiași director, să-i remită până cel mai târziu la 8 decembrie 2014 suma convenită de 50 mii lei, indicându-i ca intermediar o persoană de încredere a acestuia”, au reținut procurorii.

Sâmbătă, directorul i-a remis intermediarului indicat de șeful CJ Buzău o sumă de bani, pentru ca, la rândul său, să o dea acestuia.

„Tot la 6 decembrie, intermediarul i-a și remis acestuia, în parcarea din fața blocului unde își are domiciliul Bîgiu, suma de 50 mii lei, comunicându-i că banii i-au fost dați de către director. Cristinel Bîgiu i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiți, respectiv păstrați banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Florin Colgiu, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziția lui Bîgiu, de către intermediar. În aceeași zi, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu care cunoștea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu, de la directorul respectiv”, mai spune DNA.

Cum se negocia mita în dosarul șefului CJ Buzău. Stenograme incendiare.

COJOCEA DRAGOȘ: Ți-am luat și eu un cadou din partea mea.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Mulțam! Am înțeles.

COJOCEA DRAGOȘ: Nu știu dacă-ți place marca asta? (…)

COJOCEA DRAGOȘ: E bună? Da? Vezi tu acum… să nu te pună dracu` să tragi din ei că-l întreb luni pe șefu` dacă ai tras din…

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Bă, poate îți dau doi pumni acuma …[cuvânt obscen]…

Discuţia are loc între Dragos Cojocea director executiv al Direcţiei de dezvoltare regională din cadrul Consiliului Judeţean Buzău, denunţător în acest caz şi Ionuţ Robet Piţigoi, intermediar în afacere. Şeful din discuţii era însuşi Marian Cristinel Bîgiu.

În aceeaşi zi, Ionuţ Robet Piţigoi s-a întâlnit cu şeful CJ Buzău. L-a informat pe preşedintele Consiliului Judeţean că a primit de la Cojocea 50 mii lei într-o cutie de whisky.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A pronunţat vreun nume, ceva?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nu, mi-a zis doar că îmi dă cadou de… aşa şi aşa. Mi-a zis că… Nu, a zis că pentru şefu’ nostru. (…)

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Cum a dat?

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Într-o sticlă de whisky.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: A, şi a pronunţat el cinci sau d-ale lui.

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Nu, a, ba da! Eu nu i-am numărat, mi-a zis că sunt cincizeci de mii.

Bîgiu i-a zis lui Pițigoi să-i dea 6000 de lei finului său, Florin Colgiu. Apoi să-şi oprească, pentru propriile nevoi, 5.000 de lei.

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Îhî! Îţi iei tu aşa, opreşti tu vreo cinci mii… Pe mine nu mă interesează ce mai e pe la…

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: A, nu vreţi să-i dau înapoi?!

BÎGIU MARIAN CRISTINEL: Îm? …

PIŢIGOI IONUŢ ROBERT: Sticla de whisky. (…)

PIȚIGOI IONUȚ ROBERT: Vino încoace! Vino mă, încoa’! Uite, mă, că mi-a dat, am… m-am întâlnit cu … COJOCEA… (…) Și mi-a zis să-ți dau nași-tu ceva. (…) Tre’ să plătești ceva, nu știu ce.

COLGIU FLORIN MĂDĂLIN: În rest, tu ce faci?

PIȚIGOI IONUȚ ROBERT: Mi-a zis să-i țin eu. Cât vin șase mii, mă?

COLGIU FLORIN MĂDĂLIN: Șase mii cinci sute.

 

Președintele CJ Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, se temea că va fi săltat de procurorii DNA, aşa că a instalat aparatură de bruiaj în incinta instituţiei pe care o conduce. Tehnica a fost găsit de anchetatori la percheziţii. Potrivit unor surse, șeful CJ Buzău ar fi avut asupra lui la flagrant 13.000 de lei. 

Finul lui Bîgiu, Florin Colgiu şi-a recunoscut faptele la audieri şi a mărturisit procurorilor că anul trecut i-ar fi dus o sacoşă plină cu bani naşului său, spun aceleasi surse. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult