Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CSM a publicat hotararile de sanctionare disciplinara a magistratilor

CSM a publicat hotararile de sanctionare disciplinara a magistratilor

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat, joi, la sediul sau din Calea Plevnei, doua lucrari juridice prin care vrea sa demonstreze ca poate fi mai transparent, atunci cand vrea, in ceea ce priveste activitatea Inspectiei Judiciare.


Cele doua carti intitulate “Jurisprudenta in materie disciplinara 2006 – 2009” si “Apararea independentei, impartialitatii si reputatiei profesionale ale judecatorilor si procurorilor”, tiparite la Editura C.H. Beck, au fost prezentate de presedintele CSM, judecatoarea Florica Bejinaru si de catre sefa Inspectiei Judiciare, judecatoarea Mihaela Tropcea. Presedintele CSM a dat asigurari ca in curand hotararile CSM in materie disciplinara vor fi publicate si pe site-ul CSM, cu protejarea datelor personale. Culegerea “Jurisprudenta in materie disciplinara 2006 – 2009” contine numeroase hotarari de sanctionare disciplinara a magistratilor pronuntate de CSM in decursul ultimilor patru ani. Conform fostului presedinte al CSM Virgil Andreies, culegerea se doreste a fi “o sursa de informatii care sa permita judecatorilor si procurorilor si celorlalti participanti la infaptuirea actului de justitie sa cunoasca mai bine exigentele deontologice ale profesiei de magistrat, iar pe de alta parte sa constituie un instrument in formarea etica a viitorilor magistrati”. Dezamagire pentru cei curiosi, numele din cuprinsul hotararilor publicate in lucrari sunt doar cu initiale, si nu se specifica nici numele instantelor sau parchetelor la care activa magistratul sanctionat disciplinar. Astfel, doar cei la curent cu un anume caz vor putea putea face conexiunea dintre fapte si identitatea reala a magistratului sanctionat disciplinar. Judecatorarea Mihaela Tropcea ne-a explicat ca este normal sa fie asa intrucat trebuie protejata demnitatea profesiei de magistrat si a celui care, chiar daca a comis o abatere disciplinara, ramane in continuare in sistem si nu trebuie aratat cu degetul pentru ca i s-ar stirbi autoritatea.

CSM s-a miscat repede

Lansarea de joi a celor doua carti a survenit la doua zile dupa publicarea Raportului preeliminar pe Justitie al Comisiei Europene in care se precizeaza la capitolul dedicat CSM: Activitatea de revizuire a actelor normative privind Inspectia Judiciară este in desfasurare, ca si pregatirea unui buletin de jurisprudenta privind deciziile disciplinare. Mai mult, CSM si-a asumat angajamentul de a publica, de la inceputul acestui an, toate deciziile disciplinare in momentul emiterii”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult