Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CSM este vinovat pentru esecul reformarii Justitiei, declara Valeriu Stoica

CSM este vinovat pentru esecul reformarii Justitiei, declara Valeriu Stoica

scris de Ziua Veche
4 afisari

Atribuţiile Curţii Constituţionale (CCR) ar trebui transferate unei secţii special înfiinţate în acest sens în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar dacă nu se poate realiza această soluţie maximală, atunci ar trebui schimbat modul de numire a judecătorilor constituţionali, a declarat vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei, într-un interviu acordat Agerpres.


Valeriu Stoica a reiterat ideea că principala responsabilitate pentru eşecurile în domeniul reformei în justiţie o poartă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar şi-a exprimat, totodată, speranţa că, în noua componenţă, acesta va avea capacitatea strategică de a înlătura Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

AGERPRES: Se vorbeşte despre revizuirea Constituţiei, în acelaşi timp se vorbeşte foarte mult şi despre Curtea Constituţională. Unde vedeţi dumneavoastră această instituţie în contextul reformei instituţiilor statului?

Valeriu Stoica: De multă vreme mi-am exprimat punctul de vedere: Eu cred că ar trebui să existe o secţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), o secţie constituţională, care să aibă atribuţiile pe care ar trebui să le aibă un corp de echilibru, care să găsească într-adevăr cele mai bune soluţii pentru apărarea legii fundamentale. Când spun asta, mă gândesc la faptul că, în actuala formulă, Curtea Constituţională este inevitabil politizată. Modul de numire a magistraţilor la Curtea Constituţională face ca, într-un fel sau altul, politizarea să aibă un cuvânt de spus. Dacă ar deveni o secţie a ÎCCJ, ar ieşi de sub semnul politizării. Modul de selectare a magistraţilor în instanţele de drept comun este de natură să împiedice tocmai politizarea. Şi cred că ar trebui ca, pe viitor să se recurgă la această formulă.

Dacă nu se va putea – pentru că formula pe care o propun este maximală – dacă se va rămâne pe ideea de a avea un organism distinct de ÎCCJ, important este să schimbăm cel puţin modul de desemnare a judecătorilor Curţii Constituţionale. Altfel spus, ei nu ar mai trebui să fie propuşi de preşedinte, de partide, de Guvern, ci ar trebui să existe criterii profesionale, de onestitate, mai ales ar trebui ca aceşti magistraţi să nu facă – să nu fi făcut – parte dintr-un partid politic.

AGERPRES: Se spune acum despre ei că sunt ”nişte dumnezei”, dar dacă nu vor fi numiţi politic, nu se va întări şi mai mult această percepţie asupra lor?

Valeriu Stoica: Vedeţi, dacă există echidistanţă, reală independenţă, dacă vor prima criterii de competenţă şi onestitate, atunci puterea pe care o are această Curte va fi folosită mai potrivit şi mai în acord cu nevoile societăţii româneşti şi în ce priveşte sistemul politic, şi în ce priveşte economia. Aş mai vrea să adaug ceva: indiferent de modul de organizare al Curţii pe viitor, nu ar trebui să aibă în competenţă atribuţii care să vizeze modul de implementare şi de adoptare a politicilor economice şi a celor fiscale

AGERPRES: Ce credeţi că nu s-a făcut sau s-a făcut insuficient, cine este responsabil pentru nereuşitele înregistrate în justiţie şi procesul de monitorizare?

Valeriu Stoica: Petru a putea ieşi de sub imperiul acestui mecanism de monitorizare, CSM a făcut prea puţine lucruri. În principal, responsabilitatea reformei în justiţiei aparţine CSM şi sper că, în actuala componenţă, după alegerile recente, CSM va avea capacitatea de organizatorică, strategică de a coordona refoma în justiţie şi de a înlătura acest Mecanism de Verificare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult