Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei CSM spune că revizuirea Constituţiei încalcă independenţa justiţiei

CSM spune că revizuirea Constituţiei încalcă independenţa justiţiei

scris de D.P.
1 afisari

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a anunţat, joi, că a trimis la Curtea Constituţională punctul de vedere al Consiliului în legătură cu proiectul legii de revizuire a Constituţiei propus de preşedintele Traian Băsescu, afirmând că unele dispoziţii ale proiectului încalcă independenţa justiţiei.

horatius_dumbrava‘În esenţă, documentul întocmit de CSM afirmă că limitele de revizuire a Constituţiei sunt afectate, întrucât prin unele dispoziţii se încalcă independenţa justiţiei. Excluderea din competenţa jurisdicţională a instanţelor a anumitor tipuri de cauze pe considerente politice, restructurarea din temelii a CSM sunt măsuri ce pot afecta stabilitatea sistemului şi realizarea rolului său. În acest context, chiar ne gândim dacă CSM nu ar trebui să dobândească dreptul de iniţiativă legislativă în domeniu, ori dreptul de a numi o parte din judecătorii CCR, din moment de acest organism politico-juridic trebuie să reprezinte în mod echilibrat toate cele trei puteri publice ale statului’, a declarat Horaţius Dumbravă, citat de Agerpres.

Horaţius Dumbravă a adăugat că, după ce Curtea Constituţională va da o soluţie, CSM va sesiza, dacă va fi cazul, Comisia de la Veneţia, un organism al Consiliului Europei cu rol consultativ specializat în chestiuni constituţionale şi de protecţie a statului de drept.

Preşedintele CSM a mai anunţat că în luna octombrie va intra în vigoare noul cod civil, deşi magistraţii ar fi dorit ca acesta să intre în vigoare odată cu noul cod de procedură civilă şi numai după finalizarea studiilor de impact.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult