Cum se va alege noul prouror general şi procuror şef al DNA | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Cum se va alege noul prouror general şi procuror şef al DNA

Cum se va alege noul prouror general şi procuror şef al DNA

scris de Bogdan Crețu Roman
4 afisari

Procurorii participanţi la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor susţine interviul pe 2 şi 3 octombrie, urmând ca rezultatele să fie afişate la sediul instituţiei şi publicate pe pagina de internet pe 4 octombrie.

simbol justitiePotrivit anunţului publicat de MJ pe site-ul instituţiei, selecţia procurorilor va fi organizată la sediul ministerului în perioada 18 septembrie – 4 octombrie, iar cererile de înscriere, pentru una sau pentru ambele funcţii de conducere, însoţite de celelalte înscrisuri, vor fi depuse personal, până la data de 24 septembrie, inclusiv, la Cabinetul ministrului Justiţiei.

Cererile de înscriere vor fi însoţite de: dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime prevăzute de lege; declaraţiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor; un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european prevăzut în anexa HG 1021/2004; minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea; ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale; orice alte înscrisuri relevante.

Până la data de 1 octombrie, procurorii participanţi vor depune şi un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune personal la Cabinetul ministrului Justiţiei, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, pe suport specific. MJ precizează că lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, cu menţionarea celor care au optat pentru ambele funcţii de conducere, lista cererilor respinse, cu indicarea motivului respingerii, precum şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul instituţiei şi se vor publica pe pagina de Internet a acestuia, la data de 25 septembrie.

Procurorii participanţi la selecţie vor susţine, pe 2 şi 3 octombrie, un interviu care constă în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, vizând, în esenţă, capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare; prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor; prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice; verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care participă la selecţie; verificarea aspectelor legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorul participant la selecţie.

Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul MJ şi se vor publica pe pagina de Internet a acestuia în 4 octombrie. Potrivit MJ, calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi.

Sursa citată menţionează că pot fi propuşi pentru numirea în funcţiile de conducere procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, această condiţie trebuie îndeplinită până la data susţinerii interviului în faţa ministrului Justiţiei.

Nu pot fi propuşi procurorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum şi cei care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege. (…) Procurorii pot depune cereri de participare la selecţie pentru una sau pentru mai multe dintre funcţiile de conducere vacante pentru care se desfăşoară selecţia‘, se arată în documentele care însoţesc anunţul.

În susţinerea interviului ministrul Justiţiei este sprijinit de un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; un procuror de la Direcţia Naţională Anticorupţie; un procuror specialist în management şi organizare instituţională; un psiholog.

MJ subliniază că selecţia procurorilor pentru propunerea de numire în funcţiile de conducere are loc pe baza aprecierilor proprii ale ministrului Justiţiei şi a analizei recomandărilor efectuate de persoanele care participă la interviu.
”Motivarea propunerii procurorului selectat trebuie să cuprindă o analiză a modului de îndeplinire de către toţi procurorii participanţi la selecţie a standardelor de evaluare a interviului şi temeiurile care au justificat selecţia. Propunerea motivată de numire în funcţia de conducere, însoţită de înscrisurile depuse de procurorul propus, se transmite de îndată CSM, în vederea emiterii avizului consultativ şi se aduce, concomitent, la cunoştinţa publicului, prin afişarea la sediul MJ şi publicarea pe pagina de Internet a acestuia. Propunerile de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004 privind organizarea judiciară, însoţite de avizul consultativ al CSM, se transmit preşedintelui României, în vederea numirii în funcţie a procurorilor propuşi. În situaţia în care preşedintele României refuză motivat numirea în funcţia de conducere, rezultatele selecţiei vor fi avute în vedere pentru formularea unei noi propuneri de numire în funcţia respectivă’, se mai susţine în document. Ministerul Justiţiei a publicat luni pe site-ul propriu anunţul pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al DNA. ‘Anunţul este însoţit şi de Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea nr. 303/2004 şi de Standardele de evaluare a interviului susţinut pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004’, se arată într-un comunicat al MJ .

Mandatul Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României expiră pe 2 octombrie, iar cel al şefului DNA a încetat deja în luna februarie, Daniel Morar fiind delegat să ocupe această funcţie până la numirea unui înlocuitor.

1 comentariu

capra 17-09-2012 - 18:05

Propun pe Dragnea seful Comisie de selectie.Consultati-l si pe Felix si Iliescu sluga rusilor.Poate gasi unul care sa va tina de 6 cind dati cu „jula”,nu ca astia care va fac saracii de voi „dosare politice”.
Acum avei timp sa pregatiti „jaful” ca lumea…sa se vada vointa poporului !!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult