Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE: Curtea Constitutionala: Pensiile nu se taie. Salariile bugetarilor reduse cu 25%

UPDATE: Curtea Constitutionala: Pensiile nu se taie. Salariile bugetarilor reduse cu 25%

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

 

  UPDATE 11.30: Curtea Constituţională a României a decis, vineri, că sunt neconstituţionale anumite prevederi din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului, au declarat surse judiciare citate de Agerpres. Potrivit surselor citate, a fost declarat neconstituţional articolul 1, litera c.


 
Articolul 1 litera c) din acest act normativ prevede că „pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în înţelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare: (…) c) pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale”.

A mai fost declarat neconstituţional articolul 9 al proiectului de lege.
La articolul 9 din actul normativ se prevede: „(1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei”.

În aceste condiţii, legea nu mai merge direct la promulgare, ci este retrimisă Parlamentului pentru a o pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

 CITITI AICI COMUNICATUL CURTII CONSTITUTIONALE

 

 

 

UPDATE 17.15: Curtea Constitutionala a amanat pentru vineri dezbaterile.

Curtea Constitutionala (CCR) dezbate, joi, sesizarile primite privind neconstitutionalitatea masurilor de austeritate ale guvernului. Judecatorii Inaltei Curti sustin in sesizarile depuse ca legile pentru care executivul si-a asumat raspunderea contin o serie de restrangeri ale exercitarii drepturilor cetatenilor. 

Sesizarile opozitiei se refera, in principal, la incalcari ale drepturilor civile consfintite prin legea fundamentala, care stabilesc in sarcina statului obligatia de a asigura un trai decent si de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii. Se invoca mai multe incalcari ale unor hotarari ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Sindicatele au adresat Curtii Constitutionale o scrisoare deschisa prin care solicita sa se ia in considerare faptul ca masurile de austeritate incalca legislatia in vigoare si drepturile constitutionale.

 

0 comentariu

sorge 05-05-2010 - 19:33

Cred ca a fost foarte bine ca ai iesit la inaintare .
Sint curios daca si anume moguli vor citi acest interviu .
Bafta .

Corcodel de Parpange 06-05-2010 - 05:14

A ajuns ,putin ratat!Dehh, Felix renumerat,de …tzoop-modela ,ins(a)ilat!

Ioan Neacşu 06-05-2010 - 07:22

Felicitări!
Te urmăresc şi sunt bucuros că ai devenit o instituţie. Mult succes şi ţie, şi lui Claudiu, şi lui Liviu! Bacăul a dat jurnalisticii din România cel puţin trei nume mari. Ca să nu mai vorbim şi de Nichituş, de la Chişinău! Eu, devenit din actor, spectator, vă aplaud din toată inima!

mariana 06-05-2010 - 09:09

badea este un avorton prematur. acest infantil nu face altceva decit ceia ce i se spune un rebut care trebuie tratat.

cucu 06-05-2010 - 10:04

Vezi premiile primite si locurile(I)ocupate de Mircea Badea in preferintele publicului si apoi mai vorbim(scriem).Sincer,de tine nu a auzit nici cucul(meu).

nelloti 06-05-2010 - 12:37

comentariul nr. 5 hmmm! — cucu .Pai, dragule, daca tot vorbesti despre premii si medalii si pozitii si lauri si limbisti si balosi si…despre Mircea Badea, ar trebui sa sti ca bunul simt si respectul nu sunt un dat atunci cand vorbesti despre M.B. Iar daca apare seara de seara si improasca cu laturi , atunci care este diferenta intre el si Simona Senzual care se lauda ca terminat doua facultati? Probabil ca vei gasi mici diferente, una a terminat doua facultati dar ii lipsesc exact facultatile mintale iar celalalt isi ascunde frustrarile manjind pe toata lumea. Faptul ca are adulatori , nu este mare lucru. Cunosc profesori unviersitari care-l asculta pe Gutza.Daca tot vei vrea valori morale si intelectuale uitat-te dincolo de M.B. si incearaca sa cunosti oameni valorosi care nu au nevoie de publicitate.

Bogu 06-05-2010 - 16:30

Nu te laud , dar mai vreau sa aud (citesc) de tine.

cucu 06-05-2010 - 17:21

nelloti,dupa cum scrii,cred ca tu nu ai fost nici la facultatile simonei,nene.semia-nalfabetii nu ar trebui sa aiba acces la tastatura.

Gabi 07-05-2010 - 07:04

Badea face rating seara de seara.
De retardatu’ asta n-a auzit nimeni pana acum.
Toti mizerabilii care il ling in cur pe basescu sunt vinovati de dezastrul din economie.
Boc este PM si din cauza gunoaielor care se autointituleaza jurnalisti deontologi.
Sunt prea cretini ca sa inteleaga realitate.

Bogdan 07-05-2010 - 09:09

Stii de ce a fost publicat interviul asta? Stii singurul lucru interesant pentru care il va citi cineva? Poti sa ghicesti? Sau ai curajul sa ghicesti? E in titlu! (M.B. iti vinde articolul!!! Multumeste-i!)
Fara alte comentarii …

xxx 07-05-2010 - 21:22

Un argument din multe altele ca totusi a auzit cineva de Tiberiu Lovin: http://www.pressclub.ro/premii/ancheta.html . Si nu pentru ca a intrat in conflict cu Badea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult