Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Curtea Constitutionala va judeca pe 24 iunie patru sesizari privind legile de austeritate ale Executivului

Curtea Constitutionala va judeca pe 24 iunie patru sesizari privind legile de austeritate ale Executivului

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Toate sesizarile privind legile de reducere a salariilor bugetarilor si pensiilor vor fi judecate de CCR pe 24 iunie. Pana in prezent CCR a primit patru sesizari care vizeaza neconstitutionalitatea celor doua legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, respectiv Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, transmite Agerpres.


Judecatorii Sectiilor Unite ale ICCJ au decis, luni, sa trimita la Curtea Constitutionala doua sesizari privind neconstitutionalitatea legilor care prevad scaderea pensiilor si a salariilor bugetarilor.
Judecatorii instantei supreme considera ca, printre prevederile constitutionale incalcate de cele doua legi, se numara articolul privind munca si protectia sociala a muncii si sustin ca se incalca si dispozitiile care spun ca cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege.
Totodata, judecatorii Inaltei Curti mai invoca in decizii ca mai sunt incalcate prevederile din Constitutiei care spun ca legea dispune numai pentru viitor.
De asemenea, CCR a primit sesizarea de neconstitutionalitate formulata de un grup de 37 senatori ai PSD+PC in legatura cu Legea pentru stabilirea unor masuri din domeniul pensiilor.

Tot miercuri, PSD a mai depus la CCR o noua contestatia privind pachetul de legi pe care Executivul si-a asumat raspunderea in Parlament. In sesizarea catre CCR, PSD solicita constatarea neconstitutionalitatii prevederilor Legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru neconcordantele existente intre prevederile actului normativ si Constitutia Romaniei.
PSD mai sustine ca reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor echivaleaza, practic, cu instituirea unui nou impozit, care va constitui venit la bugetul de stat, iar acest nou impozit excede sferei impozitelor reglementate expres de Codul fiscal (Legea nr. 571/2003).
In sesizarea social-democratilor se mai afirma ca Legea privind masurile de austeritate incalca art. 47 alin. (1) din Constitutie si dispozitiile art. 135 alin. (2) lit. f) din aceeasi Lege fundamentala, care stabilesc in sarcina statului obligatia de a asigura un nivel de trai decent si de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii, art. 44 – referitor la dreptul de proprietate privata, art 16., potrivit caruia „cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, art. 53 referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale, dar si prevederile art. 20 din Constitutie care presupune ca „dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile fundamentale trebuie interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si celelalte tratate la care Romania este parte”.

Totodata, miercuri atat PSD cat si PNL au anuntat ca au sesizat Curtea cu privire la neconstitutionalitatea celor doua legi prin care se reduc salariile si pensiile.

Astfel, viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, a declarat ca liberalii au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legii privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Potrivit lui Nicolaescu, sesizarea a fost semnata de 54 de deputati PNL care considera ca au fost incalcate articolele 44, 47 si 53 din Constitutie.

0 comentariu

sorge 05-05-2010 - 14:25

Cine are interes ca dul Grigoras sa nu mai fie folosit in expertizarea vocilor ??
De la infractorii mai marunti pina la politicienii nedovediti infractori .

gogu 06-05-2010 - 02:27

de cind sit astea admise ca probe?cu softurile de azi iti fac vocea sa semene cu amanda lear un judecator normal ar trebui sa ceara probe incontestabile flagrant ce romanii erau prosti cind au zis ca vorba volant scripta manent da in societatea noastra bolnava orice e posibil daca as avea bani as fugi cit mai pot da sint luzar

Virgil 06-05-2010 - 07:38

Datorita avansului tehnologic ori ce fisier digital poate fi modificat sa para ca persoane inregistrata spune cu totul altceva fara ca un expert sa poata observa acest lucru. Tehnologia a ajuns la nivele foarte inalte.

Singura garantie partiala ca un fisier audio digital este real, poate fi data de semnatura digitala, pentru asta trebuie aparate de inregistrare speciale care sa permita asa ceva nu toate reportofoanele de doi bani folosite de SRI. Tinind cont de toate acestea, toti judecatorii care accepta ca probe inregistrari ce nu contin veriditatea adevarului sunt judeacatori infractori, iar procurorii care incerca sa bage oameni la inchisoare cu atsfel de probe potential contrafacute ar trebuie sa primeasca inchisoare pe viata

omo 06-05-2010 - 09:49

Mai oameni buni, nu e nicio pierdere, nu e niciun specialist idiotu asta.
Pt stiintza voastra va spun ca NU EXISTA IN LUME NICIUN PROGRAM SAU APARAT CARE SA SPUNA CA VOCEA ASTA ESTE A LUI CUTARE ! Deci asa zisele probe cu inregistrarile audio, nu sunt probe nicaieri in lume, daca sunteti vreodata intr-o astfel de situatie puteti spune clar : asta nu e vocea mea, nu mi-o recunosc ! si nimeni nu are cum sa va contarzica. Dea aceea porcariile astea apar pe piatza media pt ca nu sunt probe in justitzie, adevaratele probe care sunt fundamentate nu se dau publicitatii si nici macar inculpatul nu are stiintza de ele pana in momentul trimiterii in judecata.
Deci nu-l mai plangetzi si nu va mai ingrijoratzi de acest nimeni in lumea stiintelor forensic ca nu a pierdut justitia romana si nici justitiabilii romani NIMIC !

agent 007 08-05-2010 - 16:49

Esti dus cu sorcova colega? Ce procedura penala la apelu’ bocancilor ai studiat? 4, repetent. Ce vrei sa zici cand te referi la „acele probe de care nici inculpatul nu e stie pana la judecata?” Iar utilizand termenul „stiinte forensic” te dai de gol ca esti din breasla. Jenant.

AF 09-05-2010 - 19:01

Este lesne de identificat „omo” ca fiind un fost ajutor de mecanic de locomotiva, actualmente director la INEC, respectiv analfabetul Dumitrescu Cristian care a trucat examenele de angajare la INEC, a dispus falsificarea de documente in MJ, isi da cu parerea despre stiinte forensic dar habar nu are ce insemna astea. Pentru cunoscatori, asta este limbajul lui Dumitrescu, pe expertii din INEC ii face idioti, pe secretare proaste s.a.m.d. Indiferent daca si-a dat demisia unul sau o mie de experti din INEC, problema este ca exista unele persoane care jubileaza ca Romania nu mai are experti audio.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult