Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dan Adamescu, control judiciar pe cauțiune de 40 de milioane de lei

Dan Adamescu, control judiciar pe cauțiune de 40 de milioane de lei

scris de A.B.
9 afisari

Procurorii DNA au dispus luni luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile față de omul de afaceri Dan Adamescu, președinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra, cauțiunea fiind stabilită la 40 de milioane de lei.

Dan Adamescu, Dan Adamescu, audiat la DNA în dosarul celor patru judecători arestaţi pentru corupţie

Dan Adamescu, (foto: enational.ro)

Adamescu este cercetat pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni), potrivit unui comunicat al DNA.

Inculpatul Adamescu Dan Grigore va depune o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea (…) DNA. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile”, se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor anticorupție, faptele pentru care Adamescu este urmărit penal au fost comise în perioada 2011 — 2013.

„Inculpatul (…) a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/ metode ilegale pentru a cosmetiza situația financiară a societății ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracțională, dar care, în subsidiar, au determinat și alterarea gravă a mecanismelor de funcționarea pieței interne a asigurărilor”, susține DNA.

Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat și în contextul unei presupuse complicități a unor funcționari cu funcții de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care s-a transformat din aprilie 2013 în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„În perioada 2011 — 2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziții din Codul fiscal și a legislației aplicabile pieței asigurărilor și reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor”, se arată în comunicat.

În urma acestor acțiuni, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale și ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind de 795.387.999 de lei.

Societatea a fost păgubită ca urmare a faptului că Adamescu a dispus acordarea de împrumuturi de peste 100 de milioane de lei societăților afiliate, bani care nu au fost restituiți. Împrumuturile au fost acordate fără ca decidentul să manifeste vreun interes în evaluarea riscului de credit și fără să ia măsuri prudențiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare necesare desfășurării activității autorizate a societății ASTRA.

Adamescu mai este acuzat că a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, în condițiile în care firma respectivă era în procedură de faliment.

„De menționat este faptul că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate societății ASTRA. Datoria respectivă era de 1.594.564,89 euro și 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6% pe an. În cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a încasat doar suma de 358.768 lei”, mai susțin procurorii.

O altă acuzație se referă la decizia lui Adamescu de a transfera în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă societate înregistrată într-un paradis fiscal, ceea ce a distorsionat raportarea poziției, a performanței financiare și a indicatorilor de prudențialitate. Astfel s-a creat aparența de conformitate la regulile de prudențialitate în vigoare, ceea ce a permis subscrierea în continuare de polițe al căror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

„Într-un alt context, în perioada iunie — iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant în fapt și în drept al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziționarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al Societății ASTRA SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliată societății ASTRA). La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor s-a aprobat intenția societății EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni ASTRA SA, deși SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu îndeplinea condițiile financiare pentru a deveni acționar semnificativ la o societate de asigurări”, se menționează în comunicatul DNA.

Dan Adamescu mai este acuzat că, pe 14 august 2008, a solicitat și a obținut de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) luarea în calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor deținute la o altă societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, în vederea îmbunătățirii artificiale a indicatorilor de prudențialitate. În lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reală a societății ASTRA, pentru a nu se ajunge la intrarea în insolvență.

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost audiat luni în calitate de suspect la sediul DNA — structura centrală, în legătură cu falimentul societății Astra, prejudiciul fiind estimat la peste 700 milioane lei.

Tribunalul București a admis, în decembrie 2015, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind intrarea în faliment a societății Astra Asigurări.

Consiliul ASF a solicitat, în august 2015, intrarea în faliment a acestei societăți și a decis retragerea autorizației de funcționare, compania aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de o instanță judecătorească.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult