Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dan Radu Rușanu, președintele ASF, eliberat din arest

Dan Radu Rușanu, președintele ASF, eliberat din arest

scris de C.S.
2 afisari

Dan Radu Ruşanu a fost eliberat. Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a părăsit Arestul Poliţiei Capitalei în jurul orei 13.30, la aproximativ jumătate de oră după expirarea mandatului de reţinere.

Dan Radu Ruşanu a fost eliberat.

Propunerea de arestare preventivă a lui Dan Radu Ruşanu, formulată de procurorii anticorupţie, a fost respinsă, în noaptea de marţi spre miercuri, de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut, marţi, în dosarul „Carpatica”, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.

Săptămâna trecută, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat „protejarea frauduloasă” a intereselor SC Carpatica.

Potrivit probelor administrate până în prezent, Radu Dan Ruşanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România şi ar fi avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

Astfel, cunoscând faptul că Daniel George Tudor, la acea dată vicepreşedintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu îşi echivalase studiile efectuate în afara ţării, „a impus şi a obţinut modificarea legislaţiei, în sensul introducerii, ca şi condiţie, pentru a ocupa funcţia de membru al Consiliului A.S.F., experienţa profesională în domeniul financiar a instituţiilor de credit şi/sau a instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor”, au precizat procurorii.

O altă prevedere a cărei reglementare a obţinut-o, în cadrul şedinţei de guvern din 16 octombrie 2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a preşedintelui ASF, a deciziei de declanşare sau nu a unor controale la societăţile de asigurări, inopinate, „îngrădind astfel atribuţiile vicepreşedinţilor sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competenţele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale”, au mai arătat procurorii.

În acest mod, susţine DNA, Ruşanu a urmărit şi a obţinut foloase necuvenite, prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări, atât instituţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie să funcţioneze, guvernat de principiul transparenţei instituţionale, cât şi lui Tudor Daniel George.

În dosarul „Carpatica” mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară, omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, Daniel Chițoiu, fostul ministru de finanțe, și soția sa, Laura Chițoiu, fost director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.

1 comentariu

pathfinder 26-02-2014 - 15:25

Justitia asta Basista…
Cum, nu a dat marele carmaci indicatii celor de la Tribunalul Bucuresti?

Incredibil!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult