Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc, audiaţi de DNA. Reacţia lui Ponta

Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc, audiaţi de DNA. Reacţia lui Ponta

scris de A.A.
0 afisari

UPDATE: Victor Ponta a făcut primele comentarii în legătură cu audierea lui Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova la DNA. „Eu trebuie să mă ocup de guvernarea țării, de viața dumneavoatră de zi cu zi. Toata lumea e egală în fața legii”, a declarat premierul.

Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova au fost audiaţi de procurorii DNA. În prezenţa avocatului său, Şova a aflat că este urmărit penal în noul dosar de trafic de influenţă al lui Viorel Hrebenciuc.

Dan Şova, urmărit penal. Ministrul, audiat la DNA.

Dan Şova, urmărit penal. Ministrul, audiat la DNA.

Potrivit unor surse judiciare, Dan Şova ar fi „colegul de partid” căruia, Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis funcţia de preşedinte al partidului.

„La data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Național al partidului respectiv şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-a folosit influenţa faţă de un membru al aceluiaşi partid politic, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

În acelaşi context, colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit,împiedicând tragerea sa la răspundere penală.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

În acest context, colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al justiţiei din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect.

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis colegului său de partid că va convinge mai mulţi membri au partidului, aflaţi în sfera sa de influenţă, să îl susţină.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult