Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Ludovic Orban şi-a retras candidatura la Primăria Capitalei

UPDATE – Ludovic Orban şi-a retras candidatura la Primăria Capitalei

scris de A.P.
6 afisari

UPDATE – Liberalul Ludovic Orban a declarat luni că, în urma anchetării sale de către procurorii DNA, își va retrage candidatura de la alegerile pentru funcția de primar al Capitalei și că va demisiona din conducerea PNL, dar și din cea de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„După cum bine știți, PNL a susținut permanent lupta împotriva corupției, a susținut permanent în toate ocaziile în Parlament și alte situații solicitările formulate de DNA, de justiție și nu voi face nicio excepție în acest caz. Atât timp cât a început urmărirea penală împotriva mea, atât timp cât s-a dispus măsura controlului judiciar împotriva mea, îmi retrag candidatura de la funcția de primar general din partea PNL”, a afirmat Orban.

UPDATE – COMUNICATUL DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au pus în mișcare acțiunea penală și au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 11.04.2016, față de inculpatul ORBAN LUDOVIC, prim–vicepreşedinte al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000

Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora :

La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.
Ulterior, la data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-a pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni.
Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Orban Ludovic trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a)să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la Poliţie ori de câte ori este chemat;
b)să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei cu privire la schimbarea locuinţei;
c)să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d)să nu depăşească raza teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e)să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv de persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale (nici prin mass-media);
f)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Orban Ludovic i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Scena politică a fost din nou aruncată în aer de DNA. Liberalul Ludovic Orban a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei, după o vizită la DNA. La ieşire, acesta a spus că i s-a impus măsura controlului judiciar şi este urmărit penal.

UPDATE – ‘Niciodată nu am făcut nici un fel de declaraţie înainte să văd despre ce este vorba. Am vorbit cu Ludovic de dimineaţă, ştiam că va merge la DNA, nu ştie nici domnia sa pentru ce faptă este chemat, aşa că cel mai înţelept lucru pe care îl putem face este să avem puţină răbdare să iasă domnul Orban la declaraţii. Sigur le va face.

Ce pot să constat este că noi niciodată nu am făcut circ pe aşa ceva, pe nici un fel de parlamentar care s-a deplasat să dea declaraţii la un organ de urmărire penală unde este invitat. De asemenea, vrea să vă spun că nu depinde de mine sau de nimeni altcineva, ci doar de statutul PNL şi de hotărârile PNL ce se va întâmpla în continuare cu oricare dintre noi care merge să dea declaraţii la DNA sau în instanţa de judecată şi aşa mai departe. Avem acel decalog al integrităţii care este foarte limpede şi foarte clar”, a afirmat copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a spus că există o diferenţă de remarcat, atunci când un membru PSD merge la DNA ”este ultrapopular, o victimă, este o dramă eternă şi justiţia tocmai pe ei îi vrea loviţi şi victime”, în schimb, atunci când un liberal este chemat la DNA ”din start este foarte clar că are o problemă de corupţie”.

Întrebată cum vede faptul că în ziua în care încep înscrierile un candidat este chemat la DNA, Gorghiu a afirmat că PNL, începând cu Ludovic Orban, va respecta orice decizie va fi luată.

‘Mă întrebaţi dacă mai cred în coincidenţe? Eu cred că orice decizie va fi luată sunt convinsă că PNL o să o respecte, începând cu Ludovic Orban pentru că noi nu o să găsim niciodată scuze şi pretexte în diverse coincidenţe, demersuri, pentru a merge cu capul înainte atunci când nu este cazul. Eu am mare încredere că lucrurile nu sunt forţate şi că vom vedea o declaraţie în scurtă vreme de la Ludovic care nu va ezita să dea toate detaliile mai ales ca a fost cât se poate de transparent înainte. Eu nu vreau să vă spun nici că va ieşi de acolo fără nicio calitate, nici că nu se va întâmpla nimic în continuare, depinde de decizia pe care DNA o va comunica candidatului Ludovic Orban”, a mai spus copreşedintele PNL.

Întrebată dacă imaginea candidatului Orban este afectată de faptul că a fost chemat la DNA, Gorghiu a spus că liberalii au susţinut de-a lungul timpului că vor respecta orice procedură, afirmând că nu este ”un capăt de ţară să mergi ca martor într-un dosar”.

Gorghiu a mai adăugat că ”depinde foarte mult de calitatea în care mergi, de acuzaţiile pe care ţi le fac sau nu cei de la DNA”.

”În momentul acesta nu consider că este un prejudiciu că s-a dus să dea nişte declaraţii, dar aşteptăm să vedem despre ce este vorba”, a precizat copreşedintele PNL.

Gorghiu a susţinut la solicitarea jurnaliştilor că PNL nu a menţinut un dialog cu Nicușor Dan.

”Nu am avut dialog în această perioadă nici cu Nicuşor Dan, nici cu alţi candidaţi de pe Bucureşti pentru că am spus public că cea mai bună candidatură, singura de altfel din acest moment care poate învinge PSD la Capitală este Ludovic Orban şi susţin acest lucru şi astăzi”, a subliniat ea.

Întrebată dacă PNL va alege un candidat din rândul partidului în cazul în care Ludovic Orban va fi nevoit să se retragă din cursa electorală, Gorghiu a afirmat că liberalii au suficiente resurse pentru a veni la orice primărie cu o propunere în cazul în care candidatul deja desemnat nu ar mai putea să candideze.

„(…) Nu ducem lipsă de resurse, dar nu aici trebuie să meargă discuţia noastră. Noi ni-l dorim pe Ludovic Orban”, a conchis Alina Gorghiu, precizând că PNL a fost pus în situaţia de a găsi un alt candidat la Prahova, în locul lui Volosevici, şi a făcut acest lucru.

ludovic orban la dna primariePrim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban s-a prezentat luni la sediul DNA din Capitală.

ludovic orban la dna„Nu îmi este teamă. Am în spate 25 de ani de carieră în viața publică, în care nu am fost niciodată nici măcar bănuit de implicare în vreo faptă de corupție, în care am respectat legea și în care tot ce am câștigat, am câștigat pe munca mea și în baza legii”, a spus Orban, la sosirea la DNA.

El a precizat că mai multe explicații pe acest subiect poate da la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Liberalul a anunțat luni pe pagina sa de Facebook că va merge la DNA, menționând că nu știe motivele pentru care a fost „convocat”.

„Astăzi mă voi abate de la programul obișnuit, nu particip la nicio întâlnire cu alegătorii, nu particip la nicio emisiune, nu mă întâlnesc cu specialiști independenți pentru finalizarea programului pentru bucureșteni, astăzi am aflat că trebuie să fac altceva. La ora 15,00 voi fi prezent la sediul DNA, unde am fost invitat. Aștept curios să aflu care sunt motivele pentru care am fost convocat”, a scris Orban pe Facebook.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult