Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – Deputatul Theodor Nicolescu, arestat 30 de zile

UPDATE – Deputatul Theodor Nicolescu, arestat 30 de zile

scris de C.S.
8 afisari

UPDATE – Deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis vineri judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia nu este definitivă, însă e executorie, astfel încât deputatul trebuie să se prezinte la arestul Poliției Capitalei.

Theodor Nicolescu a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul ANRP.

Potrivit DNA, la 12 ianuarie 2015, Guvernul României a sesizat DNA cu privire la faptul că în decursul anului 2009 Curtea de Conturi a efectuat un control la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, control care a avut ca obiect fundamentarea și utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

”În cursul anului 2008, inculpatul Nicolescu Theodor-Cătălin, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/ 2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionării drepturilor de despăgubire”, susțin procurorii.

DNA mai arată că în cursul anului 2007 Theodor Nicolescu, care la momentul respectiv deținea funcția de vicepreședinte al ANRP și calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritate. În schimbul banilor, Nicolescu urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire.

”Ca urmare a soluționării dosarului de despăgubire nr. 13563/ FFCC/ 2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafață de 20,5 ha, teren situat în București, în zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Cătălin a primit, în perioada 2008 — 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani și contravaloarea acțiunilor. Banii au fost remiși în general în tranșe de până la 250.000 de lei, în lei și euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul. Cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de Procedură Penală. Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată”, precizează DNA.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost reţinut de procurorii anticorupţie, joi, în dosarul privind acordarea de despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, judecătorii de la ICCJ urmând să decidă dacă vor dispune arestarea lui.

Theodor Nicolescu

Theodor Nicolescu

Procurorii anticorupţie au emis ordonanţa de reţinere pe numele lui Nicolescu în jurul orei 13.30.

Deputatul PNL urmează să fie dus în Arestul Poliţiei din Capitală. DNA va cere judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) arestarea lui Theodor Nicolescu.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a venit la DNA, joi, pentru a fi audiat, după ce Camera Deputaţilor a avizat reţinerea şi arestarea sa, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro, el spunând că este pregătit pentru orice decide procurorul.

Theodor Nicolescu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 13.00, fiind citat de procurori în dosarul în care este urmărit penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

„Nu comentez în niciun fel procedurile judiciare, decât în faţa instanţei de judecată. În rest, intru cu demnitate şi cu capul sus”, a spus Nicolescu.

Întrebat dacă el crede că va fi reţinut, Nicolescu a spus: „Nu ştiu, este la latitudinea procurorului. Sunt pregătit pentru orice. Scopul meu final este să obţin achitarea în acest dosar. Toate eventualele neplăceri de pe parcurs fac parte din procedură”.

Camera Deputaţilor a aprobat miercuri cererea DNA de avizare a reţinerii şi arestării preventive a lui Theodor Nicolescu, în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult