Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DIICOT surclaseaza DNA la achitari: 30 in 2009

DIICOT surclaseaza DNA la achitari: 30 in 2009

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Codrut Olaru – proaspatul reconfirmat procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a prezentat ieri bilantul institutiei sale pe 2009. A inceput doar cu partile frumoase. Tras de limba de reporterii ziuaveche.ro, Codrut Olaru a recunoscut ca DIICOT a inregistrat pe anul trecut un numar de 30 de achitari. Mai multe decat cele de la DNA, care in 2009 a inregistrat 22 de achitari. Codrut Olaru a calificat achitarile ca fiind “o cifra mica” care ar reprezenta doar 1,3% din totalul dosarelor finalizate cu trimitere in judecata. “Este un motiv de ingrijorare” a conchis seful DIICOT care a aratat ca este nevoie de o impulsionare a activitatii, pentru pastrarea capitalului de incredere dobandit.

Olaru a evidentiat cele trei mari dosare considerate drept un succes al DIICOT: “Armele de la Ciorogarla”, “Sabyc” si “Actiunea Buldozerul”. Ca de altfel si impresionanta captura de droguri – 1,3 tone de droguri din 2009, in crestere semnificativa fata de captura de doar 389 de kg din anul 2008. Intrebat cum se face ca este de notorietate ca in barurile si cluburile de noapte, in special din Bucuresti, drogurile de mare risc se comercializeaza la negru, pe fondul unei cresteri majore a consumului de stupefiante, Codrut Olaru a replicat: “Nu contest acest fenomen, dar cred ca il putem controla. Sunt actiuni in derulare pe acest domeniu”.

 Olaru: “Haisam traieste!”

 Despre situatia dosarului dosarului de trafic de arme in care a fost implicat Omar Haysam (dosarul nr.628/2005), de care ne-am interesat in mod special, procurorul sef Olaru a incercat sa scape de raspunsul la intrebarea daca sirianul Haysam mai traieste sau nu. Incoltit de jurnalisti, Olaru a spus doar: “Traieste!” Mai multe nu a vrut sa detalieze, invocand ca serviciile secrete detin aceste informatii.Alte dosare de interes comentate au fost “disjungerea din dosarul Dinu Patriciu” si “Hidroelectrica”, despre care seful DIICOT a anuntat ca se administreaza expertize contabile, imperios necesare. Cat vor costa, nu se stie, “nu a sosit factura”, dar pretul se negociaza intre experti din compartimentul financiar al parchetului. Olaru si-a exprimat dorinta de modificare a procedurilor privind regimul arestarilor, astfel incat sa se poata majora termenul maxim de retinere de 24 de ore, pentru a scapa de presiunea infernala a timpului, in conditiile complexitatii deosebite a cazurilor de crima organizata. Olaru a mai spus ca ar fi necesara si o structura de politie judiciara proprie la DIICOT, asa cum exista in prezent la DNA. La intrebarea daca are o parere identica cu cea exprimata de seful DNA, Daniel Morar, care a afirmat ca instantele nu condamna suficient de aspru pe inculpatii trimisi in judecata, Codrut Olaru a afirmat: “Respect pozitia lui Daniel Morar”, si a aratat ca la DIICOT condamnarile “reflecta gravitatea faptelor”, si ca parchetul sau a obtinut condamnari si de 25 ani cu inchisoarea si chiar pe viata pentru unii infractori.Efectivele de procurori ale DIICOT sunt ocupate in prezent  proportie de 82%, existant 192 de procurori, la o schema de 230 de posturi alocate.  In 2009, DIICOT a emis 750 de rechizitorii, prin care au fost trimisi in judecata 2304 de inculpati, din care mai mult de jumatate au fost arestati preventiv.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult