Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE. DNA anchetează doi membri CSM. Ei ar fi negociat cu Ponta şefia procuraturii

UPDATE. DNA anchetează doi membri CSM. Ei ar fi negociat cu Ponta şefia procuraturii

scris de A.P.
5 afisari

UPDATE ora 17,30 –Procurorii George Bălan, membru al CSM, şi Marcel Sâmpetru, precum şi şeful SIPI Ilfov, comisarul Vlad Adrian Mihai, au părăsit miercuri sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) unde li s-a adus la cunoştinţă faptul că pe numele lor se desfăşoară o anchetă penală.

Procurorul George Bălan a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că dosarul pentru care a fost chemat nu are legătură cu discuţia pe care a purtat-o cu premierul Victor Ponta. Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Adrian Mihai, nu a dorit, în schimb, să dea declaraţii. Pentru cei doi procurori nu s-a cerut la CSM, de către DNA, aviz de reţinere, cel mai probabil aceştia urmând să fie cercetaţi în libertate.

––––––––––

UPDATE 15,32. Comisarul Vlad Adrian Mihai, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov (SIPI), s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, însoţit de avocatul Gheorghe Mateuţ. La intrare în sediul DNA, Vlad Adrian Mihai nu a făcut declaraţii, el fiind citat pentru a fi audiat în cazul privind divulgarea de informaţii secrete către persoane neautorizate. La DNA s-a prezentat şi procurorul Marcel Sâmpetru, care nici el nu a declarat ceva.

–––––––

UPDATE 14,57. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în cazul în care acuzaţiile la adresa lui George Bălan, membru CSM, şi a procurorului Marcel Sâmpetru se dovedesc adevărate şi în măsura în care ele nu constituie fapte penale, ci abateri deontologice, este important să se ceară revocarea lor.
”În măsura în care aceste acuzaţii se dovedesc a fi adevărate, dar şi în măsura în care ele nu constituie fapte penale – nu am de unde să ştiu acest lucru pentru că dosarul nu este finalizat – dar constituie abateri deontologice, cred că este important să cerem revocarea acelor membri care nu îi reprezintă în mod corect pe procurori”, a spus Laura Codruţa Kovesi. Ea a subliniat că este important pentru toţi procurorii din România care în ultimii şase ani au depus un efort constant şi continuu pentru a transforma Ministerul Public într-o instituţie activă şi profesionistă să aibă parte de un procuror general şi un procuror şef al DNA ales pe criterii de transparenţă.
”Mandatul meu va expira în scurt timp. (…) Colegii mei procurori merită să fie conduşi de persoane care au lucrat în sistem, profesioniste şi nu negociate şi în afara procedurilor legale”, a adăugat Kovesi. Kovesi a precizat că George Bălan şi procurorul Marcel Sâmpetru beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi a punctat că atâta timp cât DNA efectuează cercetări nu pot fi făcute declaraţii pe subiect. Întrebată de jurnalişti când a aflat de demersul celor doi, şeful Ministerului Public a precizat că ‘aşa cum sunt şi alte dosare, în momentul în care se fac anumite acte procedurale, în virtutea atribuţiilor pe care le are află despre ceea ce se întâmplă în aceste cauze penale”. Ea a spus că este convinsă că toţi procurorii DNA vor face toate demersurile şi vor administra toate probele pentru a lămuri cât mai exact starea de fapt.

–––––-

UPDATE 11,39: Victor Ponta a solicitat oficial DNA, în deschiderea şedinţei de guvern, ca orice convorbire telefonică a sa care a fost interceptată să fie publicată.

Premierul a afirmat că o să ceara „Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să publice imediat orice convorbire  a mea telefonică pe care au interceptat-o.”, precizând că „Dacă nu o publică şi o dau doar pe surse la prietenii din presă înseamnă că intră în bătălia politică”. De asemenea, Ponta a adăugat glumind că ar prefera totuşi ca  DNA să nu publice şi convorbirile cu soţia sa.

–––––––––-

UPDATE 10,12.Tot ce ştiu este de la televizor. Eu nu am săvârşit nicio infracţiune (…). În nicio discuţie privind numirile pe funcţii eu nu m-am referit la vreo persoană, ci am vorbit despre principii”, a spus Bălan.

El a mai declarat, pe un post de televiziune că nu a săvârşit nicio infracţiune. Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu lideri ai USL referitor la o viitoare funcţie, Bălan a spus că va răspunde doar în faţa procurorilor DNA. Bălan a ţinut să sublinieze că, de principiu, el susţine că numirile la şefia Parchetului şi DNA trebuie făcute de CSM, nu de către ministrul Justiţiei şi şeful statului.

–––––––––-

UPDATE 10,06. Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii susţine, miercuri, la ora 10,30, declaraţii de presă, la sediul CSM. Vicepreşedintele CSM Oana Schmidt Hăineală a confirmat că secţia pentru procurori a Consiliului a încuviinţat percheziţia în cazul celor doi, care au fost puşi oficial sub învinuire. În cazul lui Bălan percheziţia a fost încuviinţată pentru birou, iar în cazul lui Sâmpetru pentru pentru birou şi domiciliu.

––––––––-

DNA a început urmărirea penală împotriva lui Romeo Bălan, membru al CSM, şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş.

procurorii Romeo Bălan şi Marcel Sâmpetru

Anchetatorii DNA au descins la CSM, miercuri dimineaţă, fiind vizaţi procurorii Romeo Bălan şi Marcel Sâmpetru, care şi-ar fi negociat cu premierul Victor Ponta funcţiile de procuror şef al DNA şi de procuror general al României, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. DNA a obţinut aviz de la CSM pentru percheziţia de miercuri. Potrivit acuzaţiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public.

18 comentarii

alex 11-07-2012 - 09:00

Se uită faptul că şi cei care sunt acum în fruntea acestor instituţii au fost numiţi la fel !!! Rahat în ploaie ! Nu vom apuca noi să vedem dreptate în România ! Atât timp cât aceste instituţii vitale statului de drept sunt pline de corupţi nu o să avem zile bune ! Acum fiecare ţine cu dinţii fe fotoliul de care s-a legat cu lanţuri …şi strigă : Hoţii !!!

mircea 11-07-2012 - 09:31

provocari jegoase facute de politia politica,supusa tatucului ,oare cei care le provoaca nu de tem de consecinte.D N A ,C.C.R,C.N.A,ANI bravo BASESCULE daca mori tu iei pe multi cu tine.cred ca ar trebui introdusa pedeapsa capitala pentru atentat la siguranta nationala

Europeanuul 11-07-2012 - 10:03

Au avut discutii principiale despre ocuparea unor functii. Avind in vedere ca peste tot in ministrul justitiei numeste procurorul general, astfel de discutii sint legale si legitime (Codruta a fost si ea numita ,sau nu?). Chiar vazuzem un interviu cu George Dalinet, omul e politizat pina peste urechi (in functia pe care o ocupa nu ar trebui sa se abtina de la activismul lui politic, asa cum face si pe siteul contributors,ro si la TV si peste tot unde poate)

Conform DNA, George Balan s-ar fi folosit de informati clasificate DGPI. Sa speram ca procurorii DNA au probe serioase.

Liana 11-07-2012 - 10:09

Victor Ponta a fost interceptat telefonic pentru ca a fost sunat de Gerge Balan, membru CSM, pus sub invinuire pentru coruptie in acest dosar penal. Interceptarile convorbirilor lui Balan s-au facut cu mandat de la Inalta Curte.

*Inainte de a-l suna pe Ponta, Balan a stabilit, tot la telefon, in convorbiri cu Marcel Sampetru consilier CSM, si Mihai Vlad, sef SIPI Ilfov ( filiala a serviciului secret al Ministerului de Interne), ce functie vrea fiecare si cum sa-i ceara lui Ponta aceste functii.

Din convorbiri ar mai rezulta ca George Balan, Marcel Sampetru si Mihai Vlad au facut trafic de informatii secrete, si ca s-ar fi implicat in campania electorala pentru alegerile locale. De asemenea, cei trei ar fi adunat informatii compromitatoare la adresa ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi, pentru a-i determina si pe liberali sa fie de acord cu obtinerea functiilor, spun surse judiciare

George Bălan, membru CSM, si Marcel Sâmpetru, consilier, au fost puşi sub învinuire, iar CSM a aprobat cercetarea lor, pe motiv că şi-au traficat funcţiile pe lângă importanţi oameni politici din USL pentru a obţine posturi de conducerea în Parchetul General. În acest sens ar exista probe, inclusiv interceptări telefonice şi ambientale, spun surse judiciare.

Reamintim că mandatele procurorului general al României, Codruţa Kovesi, si al Procurorutului şef al DNA, Daniel Morar, au expirat, mandatele lor fiind prelungite până la publicarea raportului CE pe Justiţie, în jurul datei de 18 iulie. Decizia de numire pe functie apartine exclusiv presedintelui tarii, acum liberalul Crin Antonescu, insa drept de propunere are si ministrul Justitiei, Titus Corlatean.

Nu este prima data cand sectia de procurori a CSM este zguduita de scandaluri de coruptie. Reamintim ca numele unor fosti mermbrii CSM au aparut in dosare de coruptie. Spre exemplu, numele judecatorului Dan Nicolae Chiujdea, fost membru CSM, a aparut in interceptarile din dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu, tot intr-un an electoral, cand senatorul PSD incerca sa puna mana pe toate structurile Justitiei pentru a controla dosare. De asemenea, si numele procurorului Cristian Delioarga a aparut in dosarul penal in care mai multi magistrati au fost trimisi in judecata pentru ca au cumparat examenele de promovare in functii de conducere.

Este insa pentru prima data cand un membru CSM este pus sub invinuire.

Europeanuul 11-07-2012 - 10:49

Balan probabil doreste sa ocupe functia doamnei Kovesi. O chestie legitima. Dar iata un nou caz de coruptie fara precedent descoperit de DNA, un nou SCANDAL cu probe puse sub caracter confidential (Traian Basescu zicea doar in urma cu o saptamana ca cienva vrea a puna mana pe justitie ;).

Acest scandal este o noua lovitura sub centura data prim-ministrului, care se afla in vizita la Bruxelles (sa convinga partenerii europeni ca in Romania statul de drept este asigurat).

digital 11-07-2012 - 13:32

băi liana,înainte de a-l suna pe ponta,sun-o pe măta și întreab-o dacă băsexu are vreo contribuție la apariția ta pe pământ!

jan dinu 11-07-2012 - 11:01

–- URAAAAAA –-
Uite asha vom defila …
Cu PONTA la DNA ….!!!! -:))))
–– URAAAAA ––

JD-USA

digital 11-07-2012 - 13:28

vei defila rece,mă,pe masa de beton!
nici iulișka nu te mai întoarce de pe masa aia!
dreq de papițoi!

digital 11-07-2012 - 13:26

ce vă plac securismele și interceptările!
pun pariu că mamele voastre ,doar cu băsexu s-au cordit de aveți în adn doar scenarii,dosare și interceptări!
să dea Domnul să vă asculte secureii și ce visați,mâncați sau futeți!
retardații dreq!

camelia 11-07-2012 - 14:32
Europeanuul 11-07-2012 - 14:46

Mda, ce coencidenta. Fostul consilier al lui Traian Basescu sim membru ICR, dl Bizidic Plesu a plecat in Germania sa dea interviuri despre pericolul care paste deasupra Romaniei. Mycoveanca tzipa si ea de dimineata ca guvernul Ponta a mai tras o palma pe obrazul justitiei. Boah, campania devine din ce in ce mai gretoasa.

camelia 11-07-2012 - 14:55

Nu conteaza campania, bah, amaritule, ci conteaza ce se spune in ea. Or, si unii (pdl-ul) si altii (usl-ul) au dreptate cind se acuza unii pe altii, iar noi, romanii, ii votam tot pe ei. Nu suntem noi un popor de masochisti? Bineinteles ca da. Scursorile care au mai ramas in tara dupa ce romanii adevarati au ales emigratia , isi merita soarta. Sa se aleaga praful de ei daca voteaza in continuare cu usl-ul si pdl-ul. Sa moara in chinuri, da-i dracu, ca-si merita soarta.

Europanuul 11-07-2012 - 15:14

trebuie sa fii naiv(a) sa crezi ca ca majoritatea romanilor isi va dori nationalizari sau vinatoare de vrajitoare.

camelia 11-07-2012 - 15:25

Unde dai si unde crapa. Ce vrei sa zici, mai, jaga-jaga?

camelia 11-07-2012 - 14:51

Alt scandal datorat razboiului Basescu – Ponta + Crineasca. Se pare ca serviciile secrete sunt inca la mina lui Basescu, si acestea au lansat un razboi mediatic in inima Justitiei. Este exact motivul pe care Basescu isi va axa campania electorala pentru referendum. Va veni in fata prostimii pdl-ului si-i va arata cu degetul pe usl-istii care vor sa puna stapinire pe CMJ. Cine, insa mai poate sa-l creada, cind cu totii stim ca si el a facut la fel?

In acelasi timp, Ponta si MEGA-PLAGIATUL lui se doreste a trece nevazut si ne simtit. Numai ca, mass-media internationala insista pe tema plagiatului si zilnic apar referinte asupra acestui motiv pentru care maimuta Ponta trebuia sa plece imediat dupa ce s-a dat verdictul de cei 13 profesori si academicieni. Maimuta Ponta nu doreste s-o faca, recurgind la cea mai SAMAVOLNICA decizie de a dizolva comisia de disciplina si acreditatre a doctoratelor. Tipic fanariot.

Fata de ce se intimpla acum in justitie, programul lui Dan Diaconescu de a introduce jurati in justitie ESTE DE CEA MAI MARE ACTUALITATE. Numai programul in cele 100 de puncte al PPDD-ului mai poate face ceva in tara asta de rahat.

Recent, Ponta, cu cea mai mare nerusinare, a furat deja al treilea punct din cele 100 ale ppdd-ului, si va fura, incetul cu incetul si pe celelalte, pentru ca, programul ppdd-ului este singurul care mai paote scoate Romania din rahat.

Astazi, si nu mai tirziu, Antoneasca Crineasca, va demite pe seful Dna si procurorul general al Romaniei. Veti vedea. Jocul mizerabil al celor doua partide : usl si pdl, va distruge Romania de tot, iar romanii, cei care i-au votat, de fapt acestia nu pot fi numiti romani ci doar scursori imputite, or sa moara in putoarea lor, si-si vor merita moartea, pentru faptul ca nu vor sa inteleaga sa iasa in strada si sa le dea foc. Muriti lent si bine, javrelor imputite care ati votat cu pdl-ul si usl-ul, ardi-v-ar focu.

maria 12-07-2012 - 22:53

o, da’proasta mai esti!

Salut 11-07-2012 - 19:01

Hm, iar Justitia … „independenta”. Probabil independenta doar de ideea de dreptate, de justitie, ca altfel…

In orice caz, se confirma ceea ce am afirmat de mai multe ori: In Romania se face politie politica, dosarita pusa „la pastrare” fiind un argument imbatabil. Nu are nimic de-a face cu ideea de justitie ci doar cu pozitionarea fata de putere.

O alta tema majora de considerat dupa ce va fi inlaturat dementul national.Indiferent ce va spune Europa sau alta cucoana.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS