ANI îl trimite pe Vasile Cepoi la DNA, acesta neagă acuzaţiile | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE: ANI îl trimite pe Cepoi la DNA, Ministrul Sănătăţii neagă acuzaţiile

UPDATE: ANI îl trimite pe Cepoi la DNA, Ministrul Sănătăţii neagă acuzaţiile

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

UPDATE: Vasile Cepoi a anunţat că nu a avut nici o poziţie de decizie în proiectul POSDRU despre care a vorbit ANI, menţionând că doar a predat cursuri.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat pentru Agerpres că nu a avut o poziţie de decizie în proiectul despre care vorbeşte Agenţia Naţională de Integritate (ANI). El a precizat că „în proiect am predat doar cursuri” şi că „Înainte de a intra în acest proiect, am consultat legea şi juriştii, care mi-au spus că participarea mea nu încalcă prevederile legale.” Astfel, Vasile Cepoi a afirmat că va acţiona ANI în justiţie pentru „pentru ştirbirea imaginii publice”.

ANI a solicitat DNA să îl cerceteze pe ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, în legătura cu un proiect finanţat de POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).

DNA ar putea începe cercetarea lui Vasile Cepoi la cererea ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în vederea cercetării ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU, săvârşite în perioada când acesta era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Potrivit unui comunicat al ANI remis marţi de Agerpres,Vasile Cepoi a deţinut în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi funcţiile de director executiv (în perioada 27 martie – 25 mai 2009) şi director coordonator (26 mai 2009 – 16 august 2010).

ANI e de părere că Vasile Cepoi a participat, în calitate de director al DSP Iaşi, la luarea unei decizii, prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în proiectul „Calitate şi performanţa în sistemul sănătăţii publice din România” derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Ulterior, Vasile Cepoi şi soţia sa au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la Fundaţia ‘Amfiteatru’ şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi, respectiv SC Info Educaţia SRL. Astfel, se estimează că beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi împreună cu soţia sa în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aproximativ 42.440 euro).

Reacţia Guvernului

Guvernul României a luat act de existenţa acţiunii ANI în ceea ce îl priveşte pe Ministrul Sănătăţii, domnul Vasile Cepoi, în legătură cu indiciile referitoare la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Acuzaţiile sunt grave şi este absolută nevoie de clarificarea acestora în cel mai scurt timp.
Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-şi prezenta punctul de vedere, în acest caz.
Dacă se va ajunge la o decizie definitivă în acest caz, care să confirme acuzaţiile care au fost aduse în acest moment, domnul Vasile Cepoi îşi va pierde poziţia de ministru în Guvernul României.
Guvernul României are tot interesul ca astfel de situaţii să fie lămurite şi finalizate cu un verdict clar, pentru a nu exista nicio suspiciune cu privire la credibilitatea activităţii sale.

3 comentarii

BULA 25-09-2012 - 13:41

Smecherul asta avea de gand sa aplice planul FMI si sa-i lase fara asistenta medicala pe cei mai multi romani. Spitalele urmau sa se dea pe mainile unor smecheri, personalul medical devenea sluga la stapan, iar asiguratii la CNAS isi pierdeau drepturile si urma sa scoata alti bani, in caz de internare la spital.

Pribeagul 25-09-2012 - 21:56

Ceva profund nu-i in regula cu aceste fonduri europene. De exemplu Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pare a fi lansat ca oameni de genul lui Vasile Cepoi şi a soţiei sale – salariati cu o situatie buna – sa ia niste bani impreuna cu Fundaţia ‘Amfiteatru’, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi, SC Info Educaţia SRL…

Cele 4.25 mld euro aferente programului POSDRU se scurga – cum s-a scurs altadata din Spania aurul celor doua Americi – pe salariile nejustificate de zeci de ori mai mari decât salariul mediu net pe economie, care au fost aprobate şi plătite de autoritatea de management a programului, fapt ce i-a determinat pe experţii europeni să sesizeze „disfuncţionalităţi grave” in desfasurarea acestei activitati.

In acest timp invatamintul din Romania se zbate intre reforma si contrareforma, multe cadre din invatamint ramin cu o pregatire precara, iar pregatirea noilor generatii – baza Resurselor Umane 🙂 – deficitara.

BULA 26-09-2012 - 07:30

Nici nu iti poti imagina la ce dezastru s-a ajuns in invatamantul liceal si cel superior (mai ales), de cand nu se mai dau examene de admitere si de cand organele statului i-au lasat pe profesori sa-si faca de cap. Nu mai exista statul puternic, centralizat si represiv, din timpul comunismului (capitalismul cu un singur patron, dictatorul), care sa impuna regulile jocului si care sa-i pedepseasca pe cei care nu le respecta, dar nici capitalismul cu mii de patroni care sa dezvolte productia (unde e nevoie de oameni cu pregatire) n-a aparut. La noi e un pseudocapitalism, cu firme ale politicienilor si securistilor, care capuseaza statul. Se ocupa cu „distributia”, cum se cheama acum bisnita, aprovizioneaza unitatile de stat, la pret de specula. Banditii conduc tara, cu sprijin extern. Sunt lasati sa fure, cat timp fac jocurile puterilor coloniale.

Iar in materie de POSDRU, exista universitati unde s-au demarat (de mafia locala) afaceri banoase, cu bani din fondul de salarii (pe cateva luni), iar acum o parte din proiecte nu au fost aprobate (documentatia deficitara, etc) si gauroiul in finantele universitatilor respective se acopera prin taieri din salarii, prin neplata orelor facute suplimentar.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult