Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DNA – Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reţinut pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă

DNA – Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reţinut pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă

scris de D.P.
187 Afisari

Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Cătălin Liviu Stănciulescu, a fost reţinut pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, urmând să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile,anunţă vineri DNA. De asemenea, administratorul unei firme a fost plasat sub control judiciar, pentru dare de mită, după ce ar fi promis unei persoane din conducerea unei compaqnii de stat suma de 200.000 de euro pentru trucarea unei licitaţii în vederea obţinerii unui contract în valoare de 1.000.000 euro, având ca obiect lucrări de demolare şi gestionare deşeuri.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 aprilie 2024, a inculpatului STĂNCULESCU CĂTĂLIN-LIVIU, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Totodată, în cauză s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de o persoană fizică, administratorul unei societăţi comerciale, cercetat cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită”, transmite DNA.

Conform anchetatorilor, în perioada 25.07.2022-23.03.2023, la diferite intervale de timp, Cătălin – Liviu Stănescu ar fi primit în mod direct, pentru sine, suma totală de 13.000 euro de la administratorul unei societăţi aflate în raporturi contractuale cu CEO, martor în cauză, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra Directoratului CEO, cu atribuţii în aprobarea plăţilor, şi că îi va determina pe aceştia să urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor.

De asemenea, la data de 06.01.2024, în municipiul Bucureşti, în incinta unui restaurant, celălalt inculpat cercetat în prezenta cauză, ar fi promis unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor în cauză) suma de 200.000 de euro în legătură cu atribuirea către societatea inculpatului, în condiţii neconcurenţiale, a unui contract în valoare de 1.000.000 euro, având ca obiect lucrări de demolare şi gestionare deşeuri. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul i-ar fi indicat martorului şi modalitatea prin care urma să intre în posesia contractului, respectiv: trucarea procedurii de achiziţie prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerinţe preferenţiale, care să avantajeze societatea inculpatului cu care acesta intenţiona să se înscrie în procedură şi transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preţ mai mari faţă de cel al societăţii cu care intenţiona să câştige procedura.

În cauză procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare aparţinând lui Cătălin Liviu Stănculescu, pentru garantarea confiscării speciale a sumei de 13.000 euro.

În dosar se mai desfăţoară cercetări şi faţă de alte două persoane fizice pentru săvârşirea unor infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile cu privire la Cătălin Liviu Stănculescu, urmând sa fie sesizat în acest sens judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti.
Anterior, în data de 25 aprilie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au avut loc percheziţii domiciliare în 7 locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Sibiu, Gorj, Ilfov şi Dolj, din care una este sediul unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

Ministrul Energiei a anunţat, joi, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că are ”zero toleranţă la orice faptă de corupţie”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS