DNA: Olosz Gergely trimis în judecată pentru trafic de influenţă | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DNA: Fostul preşedinte ANRE, Olosz Gergely, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

DNA: Fostul preşedinte ANRE, Olosz Gergely, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Deputatul UDMR Olosz Gergely, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce  a cerut peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei pentru a obţine contracte unor firme.

DNA: Fostul preşedinte ANRE, Olosz Gergely, trimis în judecată pentru trafic de influenţă (foto:inpolitics.ro)

Fostul preşedintele al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în perioada 2007-2008, deputatul UDMR Olosz Gergely a fost tirmis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, în formă continuată. Potrivit comunicatului mediafax, remis de mediafax, în acelaşi dosar vor fi judecaţi Ion Bîrcină şi Costin Iliescu, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, pe care procurorii anticorupţie îi acuză de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Acestora li se adaugă Cătălin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, cumpărare de influenţă, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârşită în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de cumpărare de influenţă, în formă continuată şi evaziune fiscală, precum şi Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie., că în perioada mai 2010 – februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere. În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la cei trei suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Olosz Gergely că în perioada septembrie – noiembrie 2010 a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei. În schimbul banilor, Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA, susţin procurorii DNA.

Totodată, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, „astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină”, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură. La rândul său, în perioada 2010 – 2011, Cătălin Stan, în calitate de administrator de drept la SC Power Plus SRL, a înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanţă, consecinţa fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit. În vederea confiscării şi recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Olosz Gergely, Ion Bîrcină, Costin Iliescu şi Cătălin Stan, precum şi a părţii responsabile civilmente SC Power Plus SRL.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult