Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DNA i-a pus cătuşe lui Vanghelie. Primarul a ajuns în arest

DNA i-a pus cătuşe lui Vanghelie. Primarul a ajuns în arest

scris de A.P.
12 afisari

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost reținut joi seară de procurorii Direcției Națională Anticorupție în dosarul privind atribuirea ilegală de lucrări publice.

 MARIAN VANGHELIE - PERCHEZITIIVanghelie a declarat, joi seara, că îi mulțumește premierului Victor Ponta, deputatului Sebastian Ghiță și vicepremierului Gabriel Oprea.

„Îi mulțumesc lui Victor Ponta, Gabi Oprea și Sebastian Ghiță și le transmit ce îmi doresc ei mie le doresc și eu lor”, a declarat primarul Sectorului 5 la ieșirea din sediul DNA.

E România denunțurilor. Procurorul de caz a tras concluzia că se impune reținerea pentru 24 de ore. După o reținere, în mai toate cazurile se sesizează instanța pentru propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procedura a fost foarte rapidă. Domnul Vanghelie și-a solicitat dreptul de a nu face nicio declarație pentru ca să ia la cunoștință dosarul”, a declarat Cristian Ene, avocatul fostului social-democrat.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus joi seară reținerea a patru persoane în dosarul în care este vizat primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, pentru fapte în legătură cu atribuirea ilegală de lucrări publice.

Mircea-Sorin Niculae, vărul primarului Marian Vanghelie, şi alte trei persoane au fost reţinute de procurorii DNA, în dosarul în care edilul este suspectat că a luat mită pentru a favoriza firmele unui om de afaceri să obţină contracte de două miliarde de lei cu primăria.

Primarul Marian Vanghelie este suspectat că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria în valoare de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

vanghelie catuse dnaÎncepând cu anul 2007 Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, edilul percepea un „comision” de aproximativ 20 la sută din valoarea acestora, care era plătit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, văr al lui Vanghelie, spun anchetatorii.

„Comisionul” ar fi fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, în virtutea cărora firma Premier Palace SRL, controlată de Marin Dumitru prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, ar fi plătit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpuşi, de către Marian Vanghelie. Firmele beneficiare ar fi fost Bucureşti S.A. şi Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată în fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlată de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, şi Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan, tot o persoană apropiată lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Pentru garantarea plăţii „comisionului” de 20 la sută din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 şi până în prezent, Vanghelie şi vărul său Mircea-Sorin Niculae, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

UPDATE – Procurorii DNA la Vanghelie acasă. Primarul a fost luat de mascaţi

La rândul său, Oana Mizil, începând cu o dată nedeterminată încă şi inclusiv în prezent, în calitate de parlamentar şi de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, exercitându-şi influenţa conferită de funcţia publică, pentru a obţine pentru această societate foloase necuvenite, constând în venituri suplimentare substanţiale, se mai arată în documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra în fapt activitatea a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti, mai spun anchetatorii în documentele citate.

Anchetatorii mai notează că, din septembrie 2014, avocatul Mihai-Doru Giugula i-a acordat lui Marin Dumitru asistenţă juridică într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală, din dispoziţia lui Vanghelie şi în mod nesolicitat de către beneficiar. Giugula ar fi acţionat în vederea obţinerii, în urma studierii dosarului şi participării la actele de urmărire penală, de informaţii care îl interesau pe Vanghelie şi în vederea influenţării omului de afaceri să nu facă declaraţii incriminatorii pentru primar.

Primarul Marian Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu de către procurorii DNA, care timp de aproximativ cinci ore au făcut percheziţii, joi, la locuinţa acestuia. Primarul a fost scos din casă de mascaţi, fiind dus apoi la Primăria Sectorului 5, unde au loc percheziţii în prezenţa acestuia. De acolo, primarul ar urma să fie dus la DNA pentru audieri.

Avocaţii acestuia au declarat că edilul este suspectat de abuz în serviciu, de la locuinţa sa fiind ridicate mai multe ceasuri de valoare, precum şi documente privind un teren care îi aparţine fostei sale soacre.

Pe lângă percheziţiile de la locuinţa primarului şi la sediul Primăriei Sectorului 5 al Capitalei, procurorii mai fac verificări şi la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 şi sediul firmei Calex Business, pentru fapte care s-au petrecut din 2007 şi până în prezent, dosarul vizând lucrări publice care au fost atribuite în mod ilegal, conform unor surse apropiate anchetei.

Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoanăşi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.

Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiată la DNA în acest dosar, fiind suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia.

După audiere, Mizil şi-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susţinători ai Partidului Social Românesc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult