Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DNA, încă o cerere de arestare pentru Elena Udrea

DNA, încă o cerere de arestare pentru Elena Udrea

scris de B.C.R
1 afisari

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cere sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale și arestării preventive a Elenei Udrea pentru săvârșirea de noi infracțiuni în dosarul Gala Bute.

udrea-elena-in-catuse„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de deputatul Elena Udrea, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT); ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului Elena Udrea, pentru săvârșirea infracțiunilor sus menționate”, se arată într-un comunicat al DNA .

Cererea este formulată în cauza în care se efectuează acte de urmărire penală în legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 — 2012.

În această cauză, Camera Deputaților a încuviințat urmărirea penală și arestarea preventivă pentru infracțiunile de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită.

„Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților. Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită”, susțin procurorii.

Sursa citată precizează că prima infracțiune de luare de mită este în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec.

„În 2010, Elena Udrea a primit în mod indirect, pentru sine și pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanții SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanțarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unități administrativ teritoriale în cadrul programului ‘Schi pentru România’. La 24 august și 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul lui Ștefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziție, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company și furnizorii obișnuiți ai acesteia. Suma menționată reprezintă 10% din valoarea plăților efectuate de minister către UAT Cavnic și UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de SC Termogaz Company”, se spune în comunicat.

Potrivit DNA, Ștefan Lungu a folosit banii astfel obținuți parțial în interes personal, iar parțial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate și monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta și partidul din care făcea parte aceasta.

A doua infracțiune de luare de mită are, conform procurorilor, legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către SC Consmin SA.

Anchetatorii au reținut că, în perioada 2010 — 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

„Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către SC Consmin SA pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu, SC Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei. La rândul său, Lungu dădea banii primiți lui Tudor Breazu, persoană apropiată atât de Udrea, cât și de Topoliceanu. Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății SC Ekaton Consulting SRL administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei”, au constatat anchetatorii.

DNA menționează că o parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu, care le-a predat la rândul său Elenei Udrea, iar diferența a fost folosită de Breazu pentru a plăti diferite cheltuieli ale celor două.

A treia infracțiune de luare de mită este în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani, mai susțin procurorii.

„În 2011, Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gardean, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp. Astfel, la 7 februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Gardean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe ‘sponsorizări’, transmițându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-a cerut lui Nastasia să îi comunice lui Gardean că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăților efectuate și care urmau să fie efectuate în 2011″, se mai arată în comunicat.

DNA menționează că, urmare acestei solicitări, în vara anului 2011, Gardean i-a înmânat 200.000 euro lui Lungu, care i-a predat lui Nastasia, însă banii au fost restituiți de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunțată organelor de urmărire penală.

„În 6.10.2011, Adrian Gardean a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de SC Termogaz Company SA și de SC Kranz Eurocenter SRL din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Cu același prilej, Nastasia i-a transmis lui Gardean, la cererea Elenei Udrea, că suma remisă nu acoperea procentul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăților care urmau să fie efectuate către cele două societăți, iar pentru diferență i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăți controlate de Rudel Obreja. Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia ministrului Udrea, iar diferența de 3.000.000 lei a fost transferată de SC Termogaz Company SA în contul SC Europlus Computers SRL la 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate”, se mai spune în comunicatul citat.

DNA subliniază că faptele descrise la cea de-a treia faptă reprezintă modalități alternative de săvârșire ale aceleiași infracțiuni de luare de mită pentru care Camera Deputaților a cerut începerea urmăririi penale și a încuviințat arestarea preventivă a deputatului Udrea Elena Gabriela la 9 februarie 2015.

„În condițiile în care aceste fapte completează latura obiectivă a infracțiunii, este necesară o nouă cerere de urmărire penală și o nouă încuviințare a arestării care să se raporteze la forma completă a acuzației aduse deputatului”, a mai precizat sursa citată.

Procurorul general, Tiberiu Nițu, a transmis luni președintelui Camerei Deputaților și ministrului Justiției solicitarea DNA de declanșare a procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale și încuviințarea arestării preventive a Elenei Udrea pentru noi fapte în dosarul Gala Bute.

„În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituția României, art. 12 și art. 19 din Legea nr. 115/1999 republicată, privind responsabilitatea ministerială, art. 305 alin. 4 Cod procedură penală și ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curții Constituționale, procurorul general al PÎCCJ a solicitat președintelui Camerei Deputaților declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Elena Udrea, fost ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și actual membru al Camerei Deputaților, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului”, se arată într-un comunicat al Parchetului transmis luni AGERPRES.

Totodată, Tiberiu Nițu a transmis ministrului Justiției cererea însoțită de referatul cauzei, în baza cărora să solicite președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului Elena Udrea sub aspectul celor trei infracțiuni noi reținute în sarcina acesteia și care formează obiectul unui dosar al DNA.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut luni sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale și arestării preventive a Elenei Udrea pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită.

În această cauză, Camera Deputaților a încuviințat urmărirea penală și arestarea preventivă pentru infracțiunile de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită.

„Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților. Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită”, susțin procurorii.

DNA a precizat că prima infracțiune de luare de mită este în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic și UAT Borsec, cea de-a doua, cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către SC Consmin SA, iar cea de-a treia, cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA și SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni și UAT Petroșani.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult