Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DNA: Neculai Onțanu, trimis în judecată

DNA: Neculai Onțanu, trimis în judecată

scris de P.C.R.
13 afisari

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Neculai Onțanu, la data faptelor primar al sectorului 2, pentru luare de mită.

neculai ontanuÎn același dosar a fost trimisă în judecată, în stare de arest la domiciliu, și avocata Loredana Radu, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani. De asemenea, Aurel Radu a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru aceleași infracțiuni.

În acest dosar Onțanu este acuzat că a ajutat un om de afaceri să primească drepturi litigioase pentru un teren de peste 83 000 de mp, în Sectorul 2. În schimb, Onțanu ar fi primit un alt teren cu o valoare de 1,4 milioane de euro, într-o zonă rezidențială din Sectorul 2. Ulterior, Neculai Onțanu a decis să înstrăineze terenul, o parte din acesta ajungând în posesia avocatei Loredana Radu, nepoata fostului vicepremier Gabriel Oprea.

”Inculpatul Onțanu Neculai, în perioada 2006 – 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991. asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

În aceeași perioadă, inculpatul Onțanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafață totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 – o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpații Radu Loredana Claudia și Radu Aurel”, se arată în comunicatul DNA.

”În baza solicitării formulate de inculpatul Onțanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp cu o valoare de piață de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot, cu o valoare de piață de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia.

Prețul prevăzut în contractul încheiat cu Radu Aurel a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro).

În contractul încheiat cu inculpata Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată, s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia”, mai arată procurorii anticorupție.

Pentru a ascunde originea infracțională a bunului și identitatea beneficiarului final al folosului obținut Loredana Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era și apropiat al primarului Onțanu Neculai, în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului.

Dosarul se va judeca la Curtea de Apel București, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult