Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DNA: Politicieni implicaţi în dosarul vameşilor de la Halmeu

DNA: Politicieni implicaţi în dosarul vameşilor de la Halmeu

scris de A.A.
2 afisari

Procurorul DNA a susţinut în faţa Tribunalului Satu Mare, cu ocazia rejudecării cererilor de eliberare provizorie sub control judiciar formulate de doi inculpaţi în dosarul mitei de la Vama Halmeu, că „persoanepolitice le-au cerut unor inculpaţi să păstreze tăcerea şi totul va fi bine”, transmite Mediafax.

Surse judiciare au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că procurorul DNA a susţinut, miercuri, în faţa magistraţilor Tribunalului SatuMare, cu ocazia rejudecării cererilor de eliberare provizorie sub control judiciar formulate de Liviu Florian şi Ion Savu în dosarul mitei de la Vama Halmeu, că „a fost impusă Omerta” şi că „persoane politice le-au cerut unor inculpaţi să păstreze tăcerea şi totul va fi bine”.

Aceleaşi surse au precizat că persoanele care au refuzat să dea orice fel de declaraţii în dosarul Vămii Halmeu sunt fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, şi Eugeniu Petrescu, cel care ar fi facilitat întâlnirea între şeful ANV şi fostul şef al Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu.

Pe de altă parte, procurorul DNA a spus în faţa instanţei că la dosarul cauzei există o declaraţie din 17 februarie 2011 a inculpatului Ioan Romeo Niţu, potrivit căreia un anume „Adrian” din ANAF a făcut presiuni asupra sa pentru a păstra tăcerea, procurorul precizând că acel „Adrian” se află acum în arest.

Tribunalul Satu Mare a respins, joi, cererile de liberare provizorie sub control judiciar formulate de Liviu Florian şi Ion Savu.

În acest dosar au fost arestaţi, în februarie, oamenii de afaceri Liviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free, iar fostul şef al Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, este cercetată în stare de libertate.

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi a primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruţi ar fi ajuns la Liviu Florian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu.

Nicoleta Dobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie 2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult