Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DNA: Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la audieri

DNA: Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la audieri

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a venit, luni, 16 decembrie, la DNA pentru a fi audiat într-un dosar în care sunt cercetaţi opt funcţionari ai instituţiei.

DNA: Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la audieri (foto: nouapresa.ro)

Ion Prioteasa nu a făcut declaraţii la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a venit însoţit de avocatul său. Surse judiciare au declarat că Ion Prioteasa a fost citat pentru a da declaraţii în dosarul care vizează fapte de corupţie ale unor funcţionari din Consiliul Judeţean Dolj. Procurorii DNA – Structura Centrală au făcut, în 11 decembrie, percheziţii la Consiliul Judeţean Dolj, de unde au ridicat zeci de cutii cu documente şi unităţi de calculator. Tot atunci au fost făcute percheziţii şi la locuinţa din Craiova a lui Ion Prioteasa.

Reprezentanţi ai CJ Dolj declarau, la finalul percheziţiilor, că nicio persoană nu a fost reţinută. Preşedintele CJ Dolj arăta atunci, într-un comunicat de presă, remis de mediafax, că va pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele care îi vor fi solicitate. „Ne aflăm în cursul unei proceduri legale, în cadrul căreia ne-au fost solicitate o serie de documente pe care procurorii le consideră necesare în verificările pe care le desfăşoară. Toate aceste documente le-au fost puse la dispoziţie astăzi şi, aşa cum deja i-am asigurat pe cei care derulează verificările, le vom furniza în continuare orice alte înscrisuri şi informaţii pe care le vor considera utile pentru buna desfăşurare a acestui control, cu transparenţa care a caracterizat mereu activitatea Consiliului Judeţean Dolj. Îmi exprim convingerea că verificările de astăzi vor înlătura eventualele suspiciuni legate de aspectele care fac obiectul acestui control”, preciza Ion Prioteasa.

Potrivit DNA, percheziţiile de la sediul Consiliul Judeţean Dolj au fost făcute în cadrul unui dosar în care sunt vizaţi opt funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituţia publică, direcţionându-le către firmele agreate, percepând în schimb un „comision” din valoarea contractelor”. Totodată, conform procurorilor, funcţionarii publici implicaţi ar fi aprobat şi avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea prevederilor legale, „susţinând astfel interesele societăţilor «protejate», în detrimentul obiectivelor publice”.

Contractele acordate prin încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice au vizat proiecte de consolidare şi restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi – Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, proiecte realizate, în parte, din fonduri europene, mai arăta DNA. Funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj care au atribuit aceste contracte ar fi pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre acestea.

Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. În aprilie, mai multe spaţii medicale ale Ambulatorului de specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, au fost inaugurate, după ce au fost reabilitate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de 8,2 milioane de euro. Lucrările de reabilitare şi modernizare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova au început în luna mai a anului trecut în cadrul unui proiect de peste 34 de milioane de lei din fonduri europene, care a fost întocmit în 2007, dar care, din lipsa banilor, nu a putut fi pus în aplicare.

Ion Prioteasa afirma, la inaugurarea primelor spaţii ale Ambulatorului de specialitate, că vor continua investiţiile la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, unde se doreşte extinderea Unităţii de Primiri Urgenţă şi construirea unei clădiri noi destinate unei clinici de chirurgie cardio-vasculară şi cardiologie intervenţională. Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de beneficiar, a obţinut finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova”. Valoarea totală a proiectului este de 34.506.339,06 lei (8.215.795 euro).

În august, şeful CJ Dolj, Ion Prioteasa, anunţa finalizarea proiectului tehnic pentru Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi”, care urmează să fie construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova. El preciza că proiectul trebuie prezentat Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, pentru obţinerea finanţării de circa şase milioane de euro. Muzeul de Artă din Craiova, clădire de patrimoniu, este consolidat şi restaurat printr-un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 26,8 milioane de lei. Pe lângă această sumă, CJ Dolj a alocat suma de 1,5 milioane de lei, fără TVA, sumă necesară pentru efectuarea unor lucrări suplimentare de restaurare.

1 comentariu

UnUL 16-12-2013 - 16:13

În USL a plouat cu escroci.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult