Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei UPDATE – DNA solicită Senatului urmărirea penală a lui Tăriceanu pentru luare de mită

UPDATE – DNA solicită Senatului urmărirea penală a lui Tăriceanu pentru luare de mită

scris de D.P.
50 afisari

UPDATE – Călin Popescu Tăriceanu şi-a anulat participarea la congresul ALDE european,care are loc la Madrid. Decizia vine în urma apariţiei dosarului DNA, în care liderul ALDE este acuzat că a luat mită de 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Cererea DNA de avizare a efectuării urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la Senat, care urmează să decidă în acest sens.

DNA a anunţat, oficial, că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

„Procurorii desfăşoară o investigaţie care vizează suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală cu sume de bani provenite de la o firmă care ar fi obţinut contracte comerciale importante de la statul român. Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităţilor judiciare austriece. Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcţiei, astfel încât să se încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, au precizat procurorii DNA, într-un răspuns pentru MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cauză se derulează anchetă şi faţă de alte persoane pentru complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl priveşte pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Senatului.

„În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide. Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale şi pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să îşi formuleze apărările într-un cadru procesual legal”, mai spune DNA.

UPDATE – Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis un punct de vedere comunicat presei, că nu a primit nici o comunicare oficială, referitoare la începerea urmăririi penale într-un dosar al DNA.

„Pe timpul mandatului meu de Prim-Ministru, Guvernul nu a efectuat nici o plată în contul licențelor Microsoft.

Hotărârile de Guvern care au fost adoptate în acea perioadă au avut drept scop inventarierea licențelor Microsoft folosite în instituțiile publice.

Reamintesc că acest contract a fost semnat și pus în aplicare, în baza unei Hotărâri de Guvern, adoptată în 2004”.

„Este ciudat faptul că la peste 10 ani de la terminarea mandatului și la 3 ani după prima vehiculare a numelui meu în acest dosar, se reia această temă pe care o consider o reacție în plus față de atitudinea mea de combatere a abuzurilor și exceselor din justiție. Demersurile mele, în mod evident deranjează pe cei care au acaparat în mod ilegitim puterea în Statul Român. Având în vedere dosarul de mărturie mincinoasă în care am fost achitat, pare că din nou asistăm la un alt produs FABRICA DNA de dosare”, a transmis Tăriceanu.

Procurorul-şef al DNA a trimis procurorului general Augustin Lazăr un referat în vederea sesizării Senatului pentru formularea unei cereri de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită presupus a fi săvârşită de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Călin Popescu-Tăriceanu

Potrivit surselor citate, acuzaţia se referă la perioada în care Tăriceanu a fost membru al Guvernului.

Tăriceanu a mai fost cercetat de DNA pentru mărturie mincionoasă, dar a fost achitat în primă instanță. Acum, apelul se judecă la instan

Călin Popescu Tăriceanu a fost premierul României în perioada 2–4-2008.

Solicitarea procurorilor va ajunge la Comisia juridică a Senatului, care va da un aviz, apoi va fi votată în plen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS