Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei DNA vrea o pedeapsǎ mai mare pentru Dan Diaconescu

DNA vrea o pedeapsǎ mai mare pentru Dan Diaconescu

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut majorarea pedepsei aplicate lui Dan Diaconescu în dosarul de șantaj în care este implicat.

DNA vrea o pedeapsǎ mai mare pentru Dan Diaconescu (Foto:ghidcabinet.ro)

DNA vrea o pedeapsǎ mai mare pentru Dan Diaconescu (Foto:ghidcabinet.ro)

DNA este nemulțumitǎ de pedeapsǎ de 3 ani de zile acordatǎ lui Dan Diaconescu  și aratǎ ȋn motivarea de apel cǎ  ”Sentința este netemeinică sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin reținerea de circumstanțe atenuante în favoarea inculpaților Cristian-Dan Diaconescu, Petru Dorel Pârv și Mitruș Gheza. (…) În temeiul dispozițiilor art. 421 pct. 2 lit. a solicităm instanței de control judiciar admiterea apelului, desființarea în parte a sentinței apelate, iar în rejudecare majorarea pedepselor aplicate inculpaților Cristian-Dan Diaconescu, Petru Dorel Pârv și Mitruș Gheza”. Astfel, DNA anunțǎ cǎ  ”strict” din punct de vedere al limitelor de pedeapsă, legea penală mai favorabilă se apreciază nu în funcție de vechiul sau noul Cod penal ( în ambele incriminări se prevede o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 și 7 ani, respectiv în art. 194 pct.1 și 2 din Legea 15/1968 și art. 207 alin 2 și 3 din Legea 286/2009 ), ci de modificările aduse art. 13 ind. 1 din Legea 78/2000 prin art. 79 pct. 8 din Legea 187/2012.

Ȋn documentul citat de Agerpres, se aratǎ DNA apreciază că nu puteau fi reținute circumstanțe atenuante în favoarea inculpaților pentru următoarele considerente: ”Circumstanța atenuantă prevăzută de art. 74 alin. 1 lit. a nu poate fi considerată incidentă în cauză prin simpla lipsă a antecedentelor penale ale inculpaților Diaconescu și Ghezea. (…) Pentru a constitui o circumstanță atenuantă, conduita bună a inculpatului anterioară săvârșirii infracțiunii trebuie să rezulte și din alte împrejurări, simplul fapt că activitatea trecută a inculpatului nu a intrat sub incidența legii penale nefiind suficient pentru o astfel de apreciere. (…) Caracteristica inculpaților de ‘persoane instruite’ nu convinge ca un element în favoarea acestora. (…) Din contră, acest grad de instruire a permis inculpaților abordarea infracțiunii de șantaj dintr-o perspectivă inedită și anume aceea a amenințărilor aduse părților vătămate prin intermediul mijloacelor mass-media. (…) Cu titlu de exemplu arătăm atitudinea inculpatului Diaconescu de tergiversare a procedurii de prezentare a materialului de urmărire penală, inculpat care în ciuda studiilor superioare a invocat constant procurorului dificultăți în lecturarea a mai mult de 20 de file pe zi în medie din actele dosarului, aspect reținut și de instanță ca un element în defavoarea sa”, susține DNA în motivele de apel.

Documentul DNA pune ȋn luminǎ faptul că activitatea desfășurată de Diaconescu și Ghezea nu se circumscrie Codului deontologic al jurnalistului care prevede că „Folosirea statutului de jurnalist pentru a obține beneficii personale sau în favoarea unor terțe părți constituie o gravă încălcare a normelor etice și este inacceptabilă”, aspect reținut și de instanță. Cȃt despre atributul de persoane ”perfect integrate în societate” cu care au fost etichetați toți inculpații în vederea reținerii acestui aspect ca și circumstanță atenuantă, ne exprimăm rezerva pentru o astfel de calificare, în primul rând pentru că nu se oferă o explicație mai amănunțită a acestei sintagme, adaugă sursa citată.

Dan Diaconescu a fost condamnat, în decembrie 2013, la trei de ani de închisoare pentru șantaj. Judecătoria Sectorului 1 a mai dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Dan Diaconescu, până la concurența sumelor de 44.500 euro și 42.000 lei, și l-a obligat pe acesta la plata sumei de 70.000 lei cheltuieli judiciare către stat și 14.380 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către partea civilă Ion Florin Moț.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult