Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul Cathedral Plaza se muta la Suceava

Dosarul Cathedral Plaza se muta la Suceava

scris de Ziua Veche
52 Afisari

 .Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), Sectia de Contencios Administrativ, a dispus in sedinta din 11 februarie 2010, in dosarul 9181/1/2009, admiterea cererii de stramutare formulata de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (ARCB) si a trimis dosarul de revizuire in cazul “Cathedral Plaza”, aflat pe rolul Curtii de Apel Ploiesti catre Curtea de Apel Suceava, se arata intr-un comunicat.


Cererea de revizuire reprezinta calea prin care ARCB cere retractarea deciziei 1025/2009 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti si, ca urmare, rejudecarea recursului prin care autorizatia de construire pentru cladirea autointitulata “Cathedral Plaza” a fost declarata ca fiind legala. De situatia constructiei s-a interesat saptamana trecuta si Suveranul Pontif Papa Benedict al XVI-lea, care le-a transmis episcopilor din Bucuresti ca este informat despre situatia actuala a Catedralei Sf. Iosif. Sanctitatea Sa a asigurat ARCB de tot sprijinul sau in efortul de a salva lacasul de cult care zilele acestea aniverseaza 126 de ani de la consacrare.

”Speram ca aceasta masura, de trimitere a dosarului de revizuire la Curtea de Apel Suceava, sa reprezinte un moment de cotitura in drumul pentru obtinerea Dreptatii, afirma secretarul ARCB, preot Gabriel Popa. De 9 ani, cerem autoritatilor sa nu permita construirea unui «eco-monstru» (asa cum il caracteriza la Vatican IPS Ioan Robu), ce pune in grav pericol Catedrala Sf. Iosif, monument istoric national si european, dar si vietile bucurestenilor. In anul 2006, in ciuda opozitiei noastre, a fost obtinuta ilegal autorizatia de constructie si a fost demarata constructia propriu-zisa. In anul 2007, Tribunalul Dolj a hotarat sistarea lucrarilor, iar in februarie 2009 Tribunalul Dambovita a anulat, dupa saptamani de analiza, autorizatia de constructie. In iunie 2009, din ratiuni necunoscute si profitand de neimplicarea institutiilor abilitate, in primul rand a Ministerului Culturii, Curtea de Apel Ploiesti, a decis, in doar cateva ore, impotriva art. 59 al Legii 422/2001, ca autorizatia de constructie este legala, creand un precedent periculos pentru toate monumentele istorice din tara noastra. Fata de aceasta decizie si-au exprimat dezacordul Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Catolica din Romania, prin toti episcopii sai, Episcopii catolici din Europa, Biserica Armeneasca, Academia Romana, personalitati ale vietii publice din tara si strainatate, numeroase asociatii si miscari civice, dar si mii de bucuresteni, indiferent de religie, care au participat la un mars de solidaritate cu cauza noastra”.

”Solicitarea ARCB a fost intemeiata pe «banuiala legitima» generata de pozitia partinitoare a Curtii de Apel Ploiesti si pe refuzul procurorului general de pe langa aceasta instanta de a incuviinta participarea unui procuror de sedinta la judecarea cererii de revizuire, in vederea ocrotirii interesului public de protejare a patrimoniului arhitectural national si european, din care face parte si Catedrala Sf. Iosif “, a declarat avocatul Mugur Popescu.

La randul ei, Primaria Municipiului Bucuresti a initiat mai multe actiuni in instanta, impotriva investitorilor si dezvoltatorilor imobiliari implicati in constructia “eco-monstrului” Cathedral Plaza, in urma descoperirii unor ilegalitati privind incalcarea proprietatii publice a Capitalei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS