Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul Monica Iacob-Ridzi ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Dosarul Monica Iacob-Ridzi ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

scris de L.M.
4 afisari

Procurorii anticorupţie au finalizat ancheta în cazul deputatei PDL Monica Iacob-Ridzi, fost ministru al Tineretului, pusă sub acuzare în legătură cu organizarea Zilei Tineretului 2 mai 2009, la Costineşti, urmând ca rechizitoriul să fie transmis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

DNA a finalizat ancheta  in cazul Monica Iacob Ridzi

DNA a finalizat ancheta in cazul Monica Iacob Ridzi

Într-o postare pe blogul său, Monica Iacob Ridzi vorbeşte despre „ultima zi de urmărire penală„, sugerând vicii de procedură în anchetarea sa, erori reţinute în expertize, concluzii aberante privind stabilirea prejudiciului, ignorarea deliberată a unor mărturii favorabile.
Ieri (luni-n.r.) am fost, sper pentru ultima oară, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Am semnat (cea dintâi, ca o dovadă în plus că nu doresc tergiversarea acestei cauze) procesul-verbal de prezentare a materialului de urmărire penală în atât de mediatizatul dosar legat de evenimentele organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului cu ocazia Zilei Tineretului – 2 Mai 2009„, scrie Monica Iacob Ridzi.
Deputata PDL spune că este ultimul capitol dintr-o cercetare demarată de procurori încă din luna august 2009.
S-a scris mult, întemeiat sau fals, au curs tone de invective asupra-mi, s-au cernut adevărurile de minciuni, onoarea de lichelism, fondul de superficial. Am fost, de departe, cel mai intens negativ mediatizat demnitar aflat sub investigaţie penală. La «umbra» acestui caz s-au ascuns, trimişi la rândul lor în judecată sau cercetaţi pentru aceleaşi tipuri de fapte, foşti miniştri ai justiţiei, foşti şi actuali demnitari, europarlamentari, deputaţi în funcţie sau importante alte persoane din viaţa politică şi socială„, spune Monica Iacob-Ridzi.
Aceasta adaugă faptul că a trecut un an şi nouă luni de la declanşarea cercetarilor, dar că nu va spune nimic despre „profundele vicii de procedură din acest dosar (nimic despre interceptări al căror conţinut transcris iniţial şi prezentat Parlamentului a fost modificat după 19 luni), nimic despre lipsa de logică juridică a unor susţineri din materialul de anchetă, nimic despre erorile uriaşe ale raportului de expertiză întocmit în dosar (cu o serie de concluzii aberante, inclusiv cea privind stabilirea prejudiciului) şi nimic despre lipsa de fundament a acuzaţiilor” ce i-au fost aduse ei şi multora dintre angajaţii săi.
Nu voi aminti nimic despre modalităţile «democratice» de anchetă, nimic despre plângerile penale sau disciplinare pe care intenţionez să le fac, nu voi extrage nimic din declaraţiile martorilor ce îmi sunt net favorabile (şi care au fost deliberat ignorate în acest timp) şi nici nu voi combate susţinerile puţinilor celor care, având calitatea de învinuit şi ameninţaţi cu «iminente» măsuri coercitive, au fost folosiţi de procurori pentru a culege probe. Aştept liniştită, va asigur, începutul judecăţii. Sper din tot sufletul ca, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, analiza tuturor aspectelor de fond şi formă să se realizeze fără patimă, cu echilibru şi fără partizanat.(…)”, scrie Iacob-Ridzi.
Ea recunoaşte că perioada de urmărire penală a fost „cea mai grea” din viaţa ei, că a avut momente în care a fost la un pas de a claca, pierzându-şi de multe ori speranţa şi „descoperind, cu profundă durere”, cine i-au fost prietenii şi cine, „pentru un pumn dezonorant de promisiuni”, au „vândut-o mincinos”.
Monica Iacob-Ridzi notează că „O etapă a luat sfârşit. O alta va începe„, subliniind totodată că nu a greşit cu nimic din punct de vedere penal şi că aşteaptă decizia instanţei „ducând crucea acestei poveri penale, cu speranţă”.
Fostul ministru al Tineretului este cercetat de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii.
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, în decembrie 2010, cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul Ridzi, precum şi cererea de extindere a cercetării penale, pentru un prejudiciu de 100.000 de lei, care ar fi fost creat în urma achiziţionării de către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) a unor produse electronice, printre care laptopuri şi un frigider.
Anterior, în 28 iulie 2009, Parlamentul a aprobat cererea procurorilor anticorupţie de începere a urmăririi penale faţă de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, într-un prim dosar.
Procurorii anticorupţie explicau, în referatul pe care l-au transmis Parlamentului, că fostul ministru Monica Iacob Ridzi ar fi cunoscut pe deplin neregulile pe care le-ar fi făcut consiliera sa, Ioana Vârsta, în legătură cu atribuirea unor societăţi a trei contracte privind organizarea evenimentului din 2 mai 2009, de la Costineşti.
Procurorii au constatat că Ioana Vârsta, consiliera Monicăi Iacob Ridzi, a cerut să se facă trei variante cu activităţi şi valori estimate pentru evenimentul din 2 mai, respectiv de 300.000 de euro, 400.00 de euro şi de 500.000 de euro.

1 comentariu

del potro 13-04-2011 - 16:37

La puscaria cu hoata asta. Habar nu are ce reprezinta sportul, ce dimensiuni sociale are. O nemernica ce a luat din banii sportivilor care se pregatesc sa reprezinte culorile Romaniei in diverse competitii. In zeghe cu ea!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult