Acasa Actualitate-InternaInvestigatiiLumea justitiei Dosarul RAFO: Câţi ani de închisoare a luat Marian Iancu

Dosarul RAFO: Câţi ani de închisoare a luat Marian Iancu

scris de C.P.
215 Afisari

Marian Iancu, fost patron al echipei de fotbal Poli Timișoara, a fost condamnat definitiv marți de judecătorii Curții de Apel București la 12 ani închisoare în dosarul RAFO.

Câţi ani de închisoare a luat Marian Iancu

Câţi ani de închisoare a luat Marian Iancu

Marian Iancu a primit 8 ani închisoare pentru evaziune fiscală, 5 ani pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și 10 ani pentru spălare de bani în formă continuată. Pedepsele au fost contopite iar instanța a mai adăugat un spor de 2 ani, astfel încât Marian Iancu are de executat în final 12 ani închisoare.

Inițial, Tribunalul București l-a condamnat pe Marian Iancu la 10 ani închisoare, pedeapsă mărită cu doi ani de Curtea de Apel București. În același dosar, Constantin Mărgărit și Octavian Iancu (fratele lui Marian Iancu) au fost condamnați la câte 10 ani închisoare.

Alte condamnări: Hayrettin Elenkalan — 9 ani, Marius Turică — 7 ani, Gheorghiță Iancu — 7 ani, Alex Martin (fost Cuneyt Akaroglu) — 9 ani, Silviu George Neacșu — 3 ani cu suspendare.

Pe latură civilă, instanța a dispus confiscarea sumelor de 232 milioane lei, 91 milioane dolari, 57 milioane dolari, 13 milioane euro de la Marian Iancu, precum și trei terenuri ale acestuia din București.

În vederea recuperării acestor sume, judecătorii au menținut sechestrul asigurător pus anterior pe bunurile lui Marian Iancu și celorlalți inculpați, precum și pe bunurile aparținând firmelor SC Balkan Petroleum SA, SC BKP Trading Impex SRL, SC BKP Trust Impex SRL, SC Uton SA, SC Pro Domo SRL, SC Urbis Armături Sanitare SA.

Decizia instanței este definitivă.

Dosarul RAFO-VGB este unul dintre cele mai vechi procese aflate pe rolul instanțelor din România, frații Iancu și ceilalți inculpați fiind trimiși în judecată în anul 2006.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism susțin că, în calitate de administratori ai SC VGB Impex SRL București, Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit și Octavian Iancu au coordonat și determinat încheierea fictivă a unor documente justificative de achiziții de produse petroliere, emise de șapte societăți comerciale asimilate ‘firmelor fantomă’.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că SC VGB Impex SRL București deținea 156.591.450 kg de uleiuri minerale, în valoare de 3.605.761.960.317 de lei vechi, marfă de proveniență ilicită, pentru a cărei justificare — în vederea punerii în vânzare — a fost necesară emiterea unor facturi fiscale cu date fictive de către firmele fantomă.

Ulterior, SC VGB Impex SRL București le-ar fi înregistrat în contabilitate, determinând modificarea taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, în actele contabile fiind trecute cheltuieli care nu au la bază operațiuni comerciale reale. În acest fel, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1.100 de miliarde de lei vechi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult